Шість днів із «Відлунням»

26.11.2008

25 листопада в Хмельницькому розпочався міжнародний фестиваль моновистав «Відлуння». Започаткований 1999 року в Києві, весь час він мав столичну прописку. І ось уперше організатори вирішили податися на периферію, подалі від пересиченого яскравими мистецькими акціями глядача. Передислокації свята подоляни мають завдячувати заслуженому артисту України, «батькові» й незмінному керівникові Хмельницького монотеатру «Кут» Володимирові Смотрителю. Цьогорічному «Відлунню» забезпечили підтримку Мінкультури та місцева влада.

Відкрився фестиваль моноспектаклем «Емілі» за п’єсою американського драматурга Льюїса у виконанні актриси київського Молодого театру Лідії Вовкун. Упродовж шести днів свою творчість шанувальникам Мельпомени демонструватимуть митці з Німеччини, Росії, Ірану, Австралії, Латвії, Швейцарії, Білорусі. Україну виставою «Акомпаніатор» презентуватиме «кутівець» Володимир Смот­ритель, він же — директор фестивалю. За словами маестро, всі спектаклі йтимуть мовою оригіналу, аби глядачі змогли відчути їх милозвучність. Перед початком дійства перекладач переповідатиме коротенько зміст пропонованого твору, не розкриваючи кульмінацію та розв’язку, що має зберегти інтригу.

Майстерність виконавців оцінюватиме міжнародне журі, в якому нашу країну представлятиме Олексій Богданович, актор Національного театру ім. Івана Франка.

У вільну годину інтернаціональна команда артистів за «круглим столом» має намір обговорити мистецькі аспекти сучасного монотеатру, а також здійснити ознайомчу поїздку до історичного Кам’янця–Подільського. Виношується задум ставити там у майбутньому вистави, які потребують замкових декорацій. Адже наступне «Відлуння» також проходитиме в Хмельницькому — наприкінці серпня 2009 року.