Найшвидші, найвищі, найсильніші

22.11.2008
Найшвидші, найвищі, найсильніші

У зустрічі лідерів Східної конференції «Бостон» Пола Пірса (захищається) переграв учора «Детройт» Тейшауна Прінса з рахунком 98:80. (Фото Рейтер.)

Схід — справа тонка

З часу завершення в НБА ери могутніх «Чикаго буллз» Східна конференція Національної баскетбольної асоціації розглядалася як слабша за аналогічне західне утворення. Визнані лідери Заходу — «СанАнтоніо сперз» чи «ЛосАнджелес лейкерз» — із дивовижною постійністю виходять до «плейоф», тоді як колишні чемпіони зі Сходу, як­от «Маямі хіт», можуть наступний сезон провести на дні турнірної таблиці.

Але останній чемпіон НБА представляє узбережжя Атлантичного океану, і здавати свої позиції він не збирається. На старті минулого сезону тільки найзавзятіші фанати клубу могли назвати «Бостон селтікс» головним претендентом на чемпіонські персні. Цієї ж осені клубу зі штату Массачусетс пророкують чергову перемогу та неофіційне звання найсильнішої команди світу. Якщо «кельти» зможуть знову виграти чемпіонат, цей титул стане 18м у їхній 62річній історії.

Оптимістичні прогнози не здаються дивними, адже бостонцям вдалося втримати свою «чудову трійку», яка й стала запорукою попереднього тріумфу, — Кевін Гарнетт, Пол Пірс та Рей Аллен надалі виступають у зелених майках клубу, і на початку сезону показують найкращі результати серед усіх представників асоціації. Єдиною відчутною втратою можна назвати переїзд Джеймса Поузі до НьюОрлеана. Цікаво, що в складі «Шершнів» чемпіон асоціації виходить на паркет з лавки запасних, виконуючи роль «шостого».

Поборотися з «кельтами» за перше місце в Східній конференції може команда з Клівленда. У сезоні 2006/07 «кавалеристи» уже добиралися до фіналу «плейоф», але «всуху» програли «СанАнтоніо». На старті цього сезону підопічні Майка Брауна в таблиці розташувалися одразу за чемпіоном. Основна надія у «Кавальєрз» — на свого лідера Леброна Джеймса, який нещодавно перетнув позначку 11000 очок за кар’єру. Він став наймолодшим баскетболістом в історії НБА, якому підкорилося таке досягнення, — хлопцеві виповниться лише 24 роки.

Перестановки на тренерській лаві сталися у складі «Детройт пістонз». Після невдалого сезону Фліпа Сондерса відправили у відставку, а на його місце призначили Майкла Каррі, який раніше вже двічі ставав біля керма команди з Детройта. Допомагатиме йому відомий ветеран «Пістонз» Джо Думарс, котрий усю свою кар’єру гравця присвятив «поршням».

Стосовно «Чикаго», в якого з’явилося чимало прихильників у нашій країні після ери Майкла Джордана, то шестиразові чемпіони НБА і далі виступають посередньо. Чимало надій керівництво «биків» покладає на новачка — першого номера драфту Деріка Роуза. Оскільки основний розігруючий команди Кірк Хайнріх наразі травмований, 20річний дебютант має гарну нагоду проявити себе в усій красі.

На останньому місці перебуває «Вашингтон уїзардз» нашого Олексія Печерова. «Чарівникам» навіть не допомагає упевнена гра лідерів — Керона Батлера та Антуана Джемісона. Відтак у дев’яти поєдинках — лише одна перемога.

Захід їм допоможе

У Західній конференції не скинув обертів інший фіналіст попереднього розіграшу — «ЛосАнджелес лейкерз». Наприкінці минулого сезону «озеряни» провели вдалий обмін і отримали у своє розпорядження іспанця По Газоля. Форвард, здобутками якого раніше був лише виліт із першого раунду «плейоф» у складі команди «Мемфіс грізліз», у Місті Янголів на тлі Кобі Браянта не загубився й продовжує показувати результативну гру.

«Лейкерз» поки програли найменше матчів серед усіх команд ліги, і якщо підопічні Філа Джексона не загальмують, то наступного року нас може очікувати повторення фіналу 2008 року. Прагнути «жовто­фіолетовим» є до чого — у складі 14разового чемпіона НБА лише двоє гравців володіють чемпіонськими перснями. Амбіцій же в молодих баскетболістів «ЛосАнджелес лейкерз» вистачає.

Не повинен дивувати наразі посередній результат чотириразового чемпіона та лідера останніх десяти років «СанАнтоніо сперз». У складі техасців травмовані одразу двоє лідерів — аргентинець Ману Жинобілі та француз Тоні Паркер. Якщо другий провів п’ять матчів регулярного чемпіонату, то Жинобілі цієї осені на майданчику ще не з’являвся. А зусиль форвардів Тіма Данкана та Майкла Фінлі, а також новачка Джорджа Хілла вочевидь малувато.

Зате доволі успішно стартувала «Юта» українця Кирила Фесенка. «Джазмени» не приховують, що головною метою є не просто вихід до фіналу «плейоф», а й перемога в ньому. Основна ставка у команді Джеррі Слоуна робиться на росіянина Андрія Кириленка. «АК47», як називають цього форварда в НБА, став частіше виходити на гру з лави запасних, але його показники після цього лише зросли.

Цікавість викликає поява нової назви на баскетбольній карті Північної Америки. Із цього сезону в НБА більше не буде виступати «Сіеттл суперсонікс», який ставав найкращим наприкінці 1970х років. У міжсезоння команда перебазувалася до штату Оклахома і тепер зветься «Оклахома сандер». Зміна прописки не пішла на користь клубові — колишні представники штату Вашингтон поки виступають найгірше з усіх учасників НБА.

 

ТАБЛО

Турнірне становище:

Східна конференція: «Бостон» — 11 перемог/2 поразки, «Клівленд» — 9/3, «Орландо» — 8/3, «Детройт» — 8/4, «Атланта» — 7/4, «Торонто», «НьюЙорк» — 6/5, «Маямі» — 6/6, «Індіана» — 5/5, «Філадельфія» — 5/6, «Чикаго» — 5/7, «НьюДжерсі» — 4/6, «Мілуокі» — 5/8, «Шарлотт» — 3/7, «Вашингтон» — 1/8.

Західна конференція: «Лейкерз» — 9/1, «Юта», «Денвер» — 8/4, «Х’юстон» — 7/5, «Фінікс» — 8/5, «Портленд» — 7/5, «НьюОрлеан» — 5/5, «Голден стейт», «СанАнтоніо» — 5/6, «Даллас» — 5/7, «Сакраменто» — 5/8, «Мемфіс» — 4/7, «Міннесота» — 2/8, «Кліпперз» — 2/9, «Оклахома» — 1/11.

Найрезультативніші (очок у середньому за гру): Джеймс («Клівленд») — 29,5, Уейд («Маямі») — 28,2, Бош («Торонто») — 25,5, Джонсон («Атланта») — 25,3, Новицьки («Даллас») — 24,7.

Підбирання: Бейдрінс («Голден стейт») — 14,4, Говард («Орландо») — 13,5, Рендолф («НьюЙорк») — 12,5, Бузер («Юта») — 11,7, Каман («Кліпперз») — 10,8.

Передачі: Пол («НьюОрлеан») — 11,9, Кальдерон («Торонто») — 8,8, Кідд («Даллас») — 8,2, Девіс («Кліперз») — 8,0, Уейд («Маямі») — 7,8, Неш («Фінікс») — 7,5.

 

ЯК ТАМ НАШІ?

Представництво українських гравців у найсильнішій лізі світу залишається незмінним — Олексій Печеров продовжує виступати за «Вашингтон уїзардз», а Кирило Фесенко рідше, але таки з’являється на майданчику у формі «Юти джаз».

Печеров нещодавно підписав з клубом новий контракт, що свідчить про зацікавленість керівництва «чарівників» у послугах українця. Із дев’яти стартових матчів Печерову дозволили зіграти в чотирьох. У них Олексій у середньому набирав по 3,3 очка й робив по три підбирання.

Фесенкові, який відмовився виступати за збірну України, тренер «джазменів» Джеррі Слоун довіряє менше. Колишній центровий «Черкаських мавп» виходив у двох протистояннях своєї команди і зробив лише один вдалий двоочковий кидок. Кирило сидить у запасі, незважаючи на те, що доволі непогано відіграв у передсезонних поєдинках, а в одному з них навіть відзначився «даблдаблом» — набрав очок та зробив підбирань під щитом більше десяти. Тренер «Юти» назвав тоді дії українця найкращими за всю кар’єру в Солт­Лейк­Сіті.