«Розкопки» в університеті

20.11.2008
«Розкопки» в університеті

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Чорні хмари згущуються над одним із престижних «вишів» Поділля — Хмельницьким університетом управління та права. Точніше, шишки здебільшого падають на голову його ректора Віталія Олуйка. Контрольно–ревізійне управління в області нещодавно виявило в навчальному закладі порушення та недоліки на суму 5642,5 тисячі гривень. Зокрема, у 2007 році за державним замовленням безпідставно зараховано десять студентів, які не належать до здібної, обдарованої молоді чи походять із малозабезпечених сімей. На їхнє навчання необґрунтовано витрачено 69,8 тисячі гривень з обласної скарбниці. Відсутність контролю за працевлаштуванням випускників двох останніх років призвела до того, що лише кожен десятий із дипломованих управлінців приступив до роботи, відповідно до направлень місцевих рад або адміністрацій.

 

Ще промовистіша статистика, що стосується юристів. Із «ксивою» альма–матер путівку, видану свого часу на навчання, відробляє тільки один із 37 торішніх випускників факультету. І жоден із цьогорічних вихованців юрфаку не забажав здобуті знання застосувати там, звідки його делегували до ХУУПу. Знову ж таки, обласному бюджету це «влетіло» у 3015,6 тис. гривень. Університет також утворив кредиторську заборгованість перед ПП «Діта» за проведені ремонтні роботи на суму 492,3 тис. гривень.

Є претензії в ревізорів і до самого керівника «вишу». Ректору закидають, що на його преміювання витрачено 43,3 тисячі гривень без погодження з облрадою, якій підпорядкований університет. А ще пан Олуйко перебував у відрядженнях у центральних державних органах без наявності запрошень, але добові при цьому отримував.

В акті ревізії викладено й інші зауваження: статут ХУУПу не затверджений його власником — обласною радою, контракт із ректором не укладено, та й загалом університет як багатопрофільний навчальний заклад четвертого рівня акредитації на свій нинішній статус не тягне. За висновками КРУ, ситуацію в підзвітному «виші» варто розглянути на черговій сесії облради.

У ХУУП каміння у свій город сприйняли болісно. Там наголошують, що впродовж 2006—2008 років їхній колектив удостоївся аж трьох перевірок, здійснених обласним КРУ. Це спричинило певну напруженість і складнощі в роботі (надто в розпал вступної кампанії). За наслідками останнього «трусу» в університет надійшов лист про усунення порушень, у якому на двох сторінках викладено окремі зауваження, що мають загальний характер або не стосуються діяльності навчального закладу. Тим більше що за кожним із виявлених порушень підготовлено спростування.

Дещо розлогішу позицію ХУУП викладено в оприлюдненому днями відкритому листі вченої та студентської рад до територіальної громади Хмельницької області. У ньому нагадується, що навчальний заклад — це унікальний освітянський проект, далекоглядно започаткований 17 років тому як осередок правничої та управлінської думки у краї. Тут забезпечено якісне здобуття фаху юриста, економіста, управлінця за замкненим циклом: від довузівської підготовки до докторантури. З–поміж двох тисяч нинішніх студентів — не лише жителі Хмельниччини, є посланці 15 областей України, а також Росії та Молдови. На завершальній стадії — реалізація проекту дистанційного навчання студентів із Болгарії та Македонії. Університет співпрацює з усіма правничими та управлінськими школами України, з колегами багатьох держав світу. Систему студентського самоврядування визнано ефективною на європейському рівні.

Становлення, а особливо розвій університету пов’язують, зокрема, з діяльністю його ректора Віталія Олуйка, доктора наук, заслуженого юриста, народного депутата України IV скликання. Саме його принциповість і непоступливість у багатьох питаннях стала каменем спотикання з владними структурами і, зрештою, потягла лавину перевірок. І сьогодні у стінах «вишу» «копає» низка обласних підрозділів, правоохоронних і фіскальних органів. Студенти і викладачі припускають, що ласі університетські приміщення в центрі міста муляють декому око і провокують до рейдерського їх захоплення, аби облаштувати там черговий ресторан, готель чи магазин.

У контексті викладеного слід, очевидно, визнати, що в депутата обласної ради Віталія Олуйка (фракція Народної партії) задовго до першої сесії нового скликання не склалися довірливі стосунки з керівництвом органу місцевого самоврядування. Спостережливі земляки згадують і ще давнішній факт. Навесні 2005–го В. Олуйко кілька днів перебував на посаді голови Хмельницької облдержадміністрації (пам’ятаєте ті показові призначення в залі Верховної Ради?), але на «прохання трудящих» змушений був відмовитися від портфеля і залишитися працювати в парламенті. Місце керманича ОДА тоді зайняв Іван Гладуняк, нинішній голова облради.

Висновки щодо ситуації довкола ХУУП можна робити різні, але ж і від результатів ревізії КРУ не відмахнешся. Отож історія, схоже, матиме продовження. Наразі Віталій Олуйко готується до засідання Конгресу регіональних та місцевих рад Ради Європи, який відбудеться 24 листопада в Страсбурзі. На форумі, що обговорюватиме роль ЗМІ у демократичному суспільстві, хмельницький професор виступатиме доповідачем від України.

Тим часом обласна рада оголосила конкурс на заміщення посади ректора Хмельницького університету...

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Чернігові до п’яти років ув’язнення з конфіскацією майна засуджено бухгалтера бюджетної установи, яка привласнила 364 тис. грн. державних грошей. За словами прес–секретаря прокурора Чернігівської області Наталії Чусь, жінку також позбавлено права обіймати певні посади на три роки. Таким є вирок Деснянського районного суду Чернігова, який засуджена наразі оскаржує. В обласній прокуратурі додають, що винесене покарання є мінімальним, адже стаття 191 ч. 5 КК, в якій ідеться про особливо великі розміри майна, привласненого шляхом зловживання службовим становищем, визначає покарання у вигляді позбавлення волі від 7 до 12 років. Але Феміда врахувала, що бухгалтер раніше не була судимою, має неповнолітнього сина, щиро каялася і обіцяла поступово повертати присвоєні кошти. Наразі вона повернула лише одну тисячу гривень.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>