Рятуватися треба інтенсивніше

18.11.2008

Учора Президент Віктор Ющенко підписав указ про додаткові заходи щодо подолання фінансової кризи в Україні. Упродовж наступного року до стабілізаційного фонду треба скерувати 50 млрд. грн., у тому числі в першому кварталі — 10 мільярдів. Для цього Кабінет Міністрів упродовж місяця має розробити та надати на розгляд Верховній Раді законопроект, який передбачає розширення джерела наповнення стабфонду. Також Кабміну необхідно впродовж місяця розробити та затвердити порядок використання коштів.

Глава держави наполягає, аби 50 млрд. грн. витратили на поліпшення інфраструктури через кредитування або співфінансування інвестиційних проектів загальнодержавного значення. Працюватиме фонд і на здешевлення кредитування проектів малого та середнього бізнесу, «зокрема таких, що впливають на рівень зайнятості населення». Фінансами фонду планують частково подолати дефіцит житла — через надання кредитів на завершення будівництва об’єктів, які вже готові наполовину. Громадяни України зможуть отримати одноразову допомогу на перший внесок при купівлі квартир у кредит.

На період стабілізації фінансово–економічної ситуації в Україні Президент вимагає запровадити мораторій на підвищення цін на товари та послуги суб’єктів природних монополій. Як вважає Ющенко, Кабмін зобов’язаний протягом семи днів переглянути ставки ввізного мита, а також тимчасового квотування імпорту продукції сільського господарства, автомобілебудування, товарів споживчого попиту.

Уже за два тижні, на думку глави держави, Верховна Рада має розглянути доопрацьований законопроект про Держбюджет на 2009 рік.