Повний Баку палива

15.11.2008
Повний Баку палива

За результатами саміту президенти шести країн підписали Бакинську декларацію. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Найближчим часом буде презентовано остаточне техніко–економічне обґрунтування проекту Євро–Азійського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК), який, за планами, має пройти Україною по нафтопроводу «Одеса—Броди». «Переконаний, у грудні ми будемо свідками повноцінної презентації ТЕО по всьому маршруту даного нафтопроводу і буде поставлена ясна крапка щодо перспектив цього проекту», — сказав Президент України Віктор Ющенко, виступаючи на пленарному засіданні IV Енергетичного саміту, який відбувся у столиці Азербайджану Баку. Попередній саміт проходив у травні в Києві.

У тому, що основні розрахунки будуть представлені до кінця року, висловив упевненість і президент Азербайджану Ільхам Алієв. За його словами, відбулося серйозне обговорення роботи нафтопроводу «Одеса—Броди» та можливостей його розширення до Гданська. «У цього проекту гарний потенціал», — цитує Алієва азербайджанське інтернет–видання «День».

Основним питанням саміту було створення альтернативних шляхів для поставок палива. Президент Литви Валдас Адамкус, виступаючи на саміті, закликав Європейський Союз більше уваги приділяти втіленню проектів Nabucco (газопровід має проходити через Середню Азію й Туреччину і далі, через Босфорський канал, — у Європу) та «Одеса—Броди». «Ці проекти відкривають двері для вирішення проблем енергетичної безпеки. Члени ЄС мають бути оперативними і конструктивними при виборі проектів, які з’єднують каспійський басейн із Європою», — сказав Адамкус.

Запуск нафтопроводу «Одеса—Броди» в аверсному режимі та його участь у альтернативному коридорі — основна тема, яку для себе на саміті визначила Україна. «Від імені України я хотів би заявити: ми на сьогодні зробили всі необхідні технічні передумови, щоб ЄАНТК був закріплений», — повідомив Віктор Ющенко. Президент відзначив суттєві зрушення на шляху до реалізації проекту. За його словами, йдеться не про інтереси якоїсь однієї країни або навіть регіону — «це те, що потрібно для розвитку пан’європейського енергетичного простору».

Також глава держави наголосив, що робота нафтогону «Одеса—Броди» в реверсному режимі «є винятково політичним питанням». «Починаючи з кінця першої половини наступного року ми будемо забезпечені необхідним об’ємом нафти для роботи нафтопроводу в аверсному режимі», — заявив Ющенко. І висловив переконання, що на той час в Україні вже буде «той уряд, який зможе реалізувати здорову політику, що відповідатиме національним інтересам».

Кабмін на чолі з Юлією Ти­мошенко, нагадаємо, заборонив прокачку нафти в аверсному режимі — як нагадав Президент, «після тих консультацій, які провела Прем’єр–міністр перед вереснем у певних столицях».

 

ДО РЕЧІ

У понеділок, 17 листопада, Президент готовий провести політичні консультації з метою обрання нового Голови Верховної Ради. «Це завдання є одним із пріоритетних, бо країні потрібен дієвий парламент, який був би здатний прийняти рішення або щодо консолідації, або про фінансування дострокових виборів, — сказав Віктор Ющенко журналістам по завершенні енергетичного саміту в Баку. — Або ту дорогу вибираємо, або ту, але рухаємось, ми не можемо стояти».