Генії на зарплатах дружин

Генії на зарплатах дружин

Шукати квартиру херсонського художника В’ячеслава Машницького, яку він облаштував під перший в Україні музей сучасного мистецтва, виявилося досить кумедно. Про нього по всій Україні ходять чутки не один рік, а в Херсоні своїх унікумів чомусь ігнорують. Триматися за живіт від власного реготу мені довелося вже на початку розвідки під назвою «Де тут у вас музей сучасного мистецтва».

Дорога в кишені

Дорога в кишені

Автопутів­ники, власне, тільки пробиваються на український книжковий ринок. Перші порадники для автотуристів з’явилися в київському видавництві «Грані–Т» лише торік. Аж ось за діло взявся головний продуцент туристичної літератури — столична «Балтія–Друк». Ця книжка поки що не стала матрицею жанру, оскільки гальмівний шлях «географічного» підходу дається взнаки. Але тут уже виразно прозирає новий «головний герой» — дорога. Тобто розповідь гіда усе міцніше прив’язується до шляхових вказівників: мовляв, зверни направо, поїдь наліво — враження гарантуються.

Концептуальний протяг в українських музеях

Концептуальний протяг в українських музеях

Фонд «Ейдос» — благодійна організація, спрямована на підтримку сучасного мистецтва в Україні, дитя галеристки Людмили Березницької і бізнесменів Петра Багрія та Любові Михайлової, фактично перша українська інституція, яка з невеликими капіталами почала орати ниву місцевого contemporary art — оголосив міжнародний конкурс кураторських проектів «Мистецтво a priori: актуальні історії». Під дах конкурсу запрошують українських та іноземних кураторів до 40 років, які здатні пов’язати сучарт із традиціями українського мистецтва і представити свої концепції вкупі з артефактами в провідних вітчизняних музеях.

Молодий і не «попсовий»

Молодий і не «попсовий»

Ситуація з театральними гастролерами у Києві «грішить» ефектом палиці з двома кінцями. З одного боку, їх наче б то й не бракує — російські зірки приїжджають до нас поодинці й цілими колективами, демонструючи не так високий творчий рівень, як чергове подорожчання квитків на свої спектаклі. А з іншого — все настільки схоже і прогнозоване, що мистецьких одкровень від цих візитерів ніхто вже давно не чекає. І жили б ми так, поживали, споглядаючи цей гастрольний «калейдоскоп», що механічно складає однотипні картинки, коли б не поодинокі Дон Кіхоти від театру, які між мистецтвом та зароблянням грошей не ставлять знак «=». Не знаю, чи сприйме за комплімент констатацію цього факту Станіслав Мойсеєв, але саме його я б хотіла зарахувати до таких Дон Кіхотів. Адже протягом тижня художній керівник Молодого театру прийняв і ще чекає у себе аж три театральні колективи з Литви, Польщі, Німеччини та Франції, які навряд чи можна назвати гастролерами, типовими для сучасного українського театру.

Навколо світу — в чотири руки

Навколо світу — в чотири руки

Якщо є попит, то має бути й пропозиція, вирішили музиканти Елтон Джон та Біллі Джоел і оголосили про свій черговий спільний тур. Спільні виступи дві легенди світової музики почали практикувати ще п’ятнадцять років тому. У 1994–му Джон та Джоел організували турне Північною Америкою, у 1998–му їм аплодували Японія, Нова Зеландія та Європа.

Президент поміняв голови

Президент поміняв голови

Учора Віктор Ющенко своїм указом звільнив із посади голови Комітету з національної премії імені Т. Шевченка Романа Лубківського і призначив нового голову — Миколу Жулинського. Зміни в комітеті назрівали давно — занадто багато невдоволених не зовні, а всередині комітету було після минулорічних засідань і рішень, ситуацію при всій лояльності важко було назвати здоровою. Багато членів Шевченківського комітету написали заяви про вихід, назріла необхідність міняти Положення про премію, процедури відбору і вибору, але голова Роман Лубківський змінювати нічого не хотів.

Всі статті рубрики