РАХУНКОВА ПАЛАТА

14.11.2008

600 мільярдів доларів
виділяє уряд Китаю на порятунок своєї економіки в умовах світової економічної кризи. «Левову» частку цих коштів влада має намір спрямувати на розвиток транспортної інфраструктури — автотрас, залізниць — і житлове будівництво.

1,85 мільярда доларів
зарезервувала Польща на боротьбу з безробіттям, повідомила міністр праці та соціальної політики Республіки Польща Йоланта Федак. За даними газети «Polska», щороку на боротьбу з безробіттям уряд спрямовував близько 900 мільйонів доларів, однак, оскільки експерти прогнозують зростання кількості безробітних з 8,9% до 9,9%, за підсумками поточного року, Польща вирішила направити додаткові кошти на допомогу з безробіття, підвищення стипендій тим, хто хоче перекваліфікуватися, на доплату за проїзд до місця праці та на заохочення підприємців, які беруть на роботу людей, старших 50 років.

1,3 мільйона тонн пшениці
склав експорт українських зернових за підсумками жовтня поточного року, що свідчить про скорочення продажу вітчизняного зерна за кордон на 14 відсотків. Частка продовольчої пшениці в загальному обсязі експорту становила 36%.

10,1 мільйона осіб
користувалися в Україні інтернетом станом на жовтень поточного року, що свідчить про зростання кількості користувачів майже на 6 відсотків. На Київ у минулому місяці припало 58,96 відсотка аудиторії українських користувачів інтернетом. Далі йдуть Одеса (6,43 %), Дніпропетровськ (5,62 %), Харків (4,44 %), Львів (3,58 %), Запоріжжя (2,47 %), Крим (2,7%), сумарна частка яких склала 30,65 %.

3,2 мільйона осіб
втратила наша держава в період Голодомору 1932—1933 років. Як повідомив співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України Омелян Рудницький, при підрахунку демографічної трагедії враховувався як регіональний, так і етнічний аспект. Зокрема, за роки Голодомору в містах загинуло 940 тисяч працездатного населення віком від 15 до 60 років, 262 тисячі громадян похилого віку і 800 тисяч дітей. Натомість у селі жертвами геноциду стали 660 тисяч працездатних людей, 242 тисячі людей похилого віку та 594 тисячі дітей.

237 чиновників
притягнуто до відповідальності за корупційні дії на Луганщині. Серед порушників правоохоронці затримали двох міських, 52 селищних та сільських голів, 20 секретарів місцевих рад, 14 співробітників органів внутрішніх справ, 10 податківців тощо.

84 відсотки експертів
України покладають найбільшу провину за економічну кризу в нашій дер­жаві на уряд. За словами заступника директора Інституту глобальних стратегій Уляна Кірієнка, експерти схильні покладати відповідальність за негаразди на Кабмін, оскільки саме останній мав усі важелі керування економікою. Ще 20 % опитаних притримуються думки, що вина лежить на главі держави. 16 % звинувачують у кризі парламент, а 12 % — Нацбанк.

20 російських банків
затримують виплати вкладникам. Як відомо, влада РФ, реагуючи на фінансову кризу, заявила, що підтримуватиме лише соціально і економічно значущі банки. Станом на жовтень російські вкладники вивели зі «Сбербанка» Росії вкладів на суму 2,9 мільярда доларів.

11 книг про Голодомор
видано на Чернігівщині з 2003 року. Остання книжка, надрукована за ініціативи Управління у справах преси та інформації Чернігівської облдержадміністрацїі, побачила світ під назвою «Голодомор на Чернігівщині 1932—1933. Пам’ять народу неубієнна». У ній зібрано спогади очевидців голоду із села Жовтневе Прилуцького району. А вже невдовзі планується вихід ще двох книг, в яких будуть описані страшні події 30–х років, які пережили люди у Бахмацькому та Ріпкинському районах.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>