«Фіаско» в ОАСКу

29.10.2008

Окружний адміністративний суд Києва вчора закрив провадження у справі про законність указу Президента, яким було розпущено Верховну Раду. Нагадаємо, що рішення цього суду було першим каменем, через який «перечепилися» дострокові вибори–2008. Клопотання щодо припинення справи подали до ОАСК представники Блоку Юлії Тимошенко, які й оскаржували законність видання указу. Народний депутат від БЮТ Валерій Писаренко розповів журналістам, що рішення блоку не є визнанням своєї поразки, а пов’язане з тим, що Президент призупинив оскаржуваний указ. «Тому нема потреби і нема актуальності у розгляді цього питання», — цитує Писаренка агенція УНІАН. Депутат–юрист вважає, що ОАСК, ухвалюючи рішення, з’ясував «очевидне»: «В Україні не пахне жодними виборами і немає підстав для подальшого розгляду судових позовів».

Аналогічне клопотання від БЮТ було заявлене і перед Київським апеляційним адміністративним судом, який мав слухати скаргу на скандальне рішення ОАСК (щодо призупинення указу про розпуск ВР). Однак, на відміну від адмінсуду, апеляційна Феміда відмовилася закрити провадження. КААС мотивував своє рішення тим, що ухвала ОАСК іще не набула чинності, а також не було скасовано дві міри забезпечення позову — заборону Центрвиборчкому здійснювати підготовку до виборів і заборону достроково припиняти повноваження парламенту.

 

ДО РЕЧІ

Печерський районний суд Києва зупинив членство судді Володимира Колесниченка у Вищій раді юстиції за позовом голови Київського обласного адміністративного суду Сергія Штогуна. Про це вчора повідомив представник позивача Сергій Петраско. Як повідомляє УНІАН, відповідним рішенням суду до вирішення позову по суті Колесниченкові заборонено брати участь у роботі ВРЮ. Позивач виходив із того, що Колесниченко склав присягу члена ВРЮ у парламенті, діяльність якого була призупинена указом Президента у 2007 році. «Якщо Вища рада юстиції буде ухвалювати рішення з урахуванням голосу Колесниченка, то всі рішення ВРЮ будуть оскаржені в судах як незаконні», — сказав Петраско.

Нагадаємо, що, відповідно до указів Президента від 15 жовтня, Колесниченка було поновлено на посаді голови Печерського районного суду, а Інну Отрош — звільнено з цієї посади. Втім 17 жовтня Рада суддів перепризначила Отрош головою райсуду.