«9 березня» посеред осені

«9 березня» посеред осені

Бійка зі спецпідрозділами міліції в стилі 9 березня 2001 року і майже півтори сотні затриманих — такий підсумок дуже неоднозначної політичної акції, що відбулася в Києві в суботу.
Близько 400 радикалів та ультраправих націоналістичних активістів — представники організації «Патріот України», незареєстрованої Української національно–трудової партії, партії «Братство» тощо — пройшли маршем по вулиці Володимирській, нібито відзначаючи річницю створення УПА. Майже всі «патріоти» — в камуфляжних уніформах та берцах (важких армійських черевиках). Частина, крім прапорів, мала обладунок у вигляді залізних армійських шоломів та дерев’яних щитів із перехрещеними літерами I та N («Ідея нації»). Чимало хлопців з УНТП — в берцах і підкачаних джинсах. У деяких — прізвиська на кшталт прізвищ діячів Третього рейху.

Хто винен і кому це вигідно?

Хто винен і кому це вигідно?

Київ перетворюється на «гарячу точку» в усіх значеннях цього слова. М’яко кажучи, бардак: політичне протистояння переростає у фізичне, різні політичні сили захоплюють суди, конституційні укази не виконуються, центральна влада бореться з іншою частиною центральної влади. Для картини повної некерованості й уседозволеності бракувало тільки масових вуличних сутичок — і ось вони відбулися. Впродовж минулого уїк–енду на Печерських пагорбах відбулося одразу два зіткнення за участю численних підрозділів міліції: спершу, увечері в п’ятницю, рейдерське захоплення «Інституту «Республіка», наступного дня — вочевидь спровокована й зрежисована бійка за участю ультраправих на вулиці Володимирській.

Помста «Республіці»

Помста «Республіці»

У п’ятницю ввечері міліція затримала й доставила до Голосіївського райуправління внутрішніх справ м. Києва 27 громадян, які бра­ли участь в акції проти виселення правозахисної організації — «Інституту економіко–соціологічних досліджень «Республіка» на вул. Горького, 12 (центр Києва, Голосіївський район). До числа затриманих потрапили семеро журналістів, котрі висвітлювали подію. В «Інституті...» ситуацію розцінюють як продовження рейдерської атаки з метою незаконного відчуження приміщення.

Всі статті рубрики