Реальна містика?

Реальна містика?

Ми живемо серед людей, які на перший погляд можуть видатися звичайними небожителями: вони десятиріччями курсують за маршрутом «дім–робота–дім», плавно переходять із категорії дітей у категорію батьків, потім бавлять онуків і зустрічають старість, нарікаючи на мізерну пенсію. Але варто лише повірити, що ключовим у цьому нудному процесі є вислів «на перший погляд», — і реальність виглядатиме зов­сім інакше. Невгамовні брати Капранови з цим усвідомленням не розлучаються ні на хвилину. Як результат — для своїх творів їм удається відшуковувати героїв, які аж ніяк не відповідають визначенню «звичайні небожителі».

«Нам слово — Бог. І ми усі від слова»

«Нам слово — Бог. І ми усі від слова»

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Давно, десь років сорок тому, патріарх української поезії Микола Платонович Бажан писав про молодого тоді автора Олексія Довгого: «З віршами Довгого я познайомився не так давно. Але вони зацікавили мене, привабили ліричною теплотою, ясністю хоч і не складної, але вправної і плавкої форми, людяністю й увагою до тонких процесів духовного світу людини.

Звільнено від стереотипів

Звільнено від стереотипів

«Василь Стус не обділений поет, про нього говорять багато, і твори його видаються краще, ніж в інших. Другими після Тараса Шевченка. На всіх попередніх вечорах, присвячених Стусові, виходили відомі люди і говорили те, у що самі не вірили. Чи було самогубство, чи ні, згадували часи, як разом сиділи... Ми вирішили поламати структуру цих вечорів і запланували зробити щось близьке до рок–опери. Для старшого покоління немає сенсу говорити, бо дуже складно ламати стереотипи. Тому вирішили мовою емоцій поговорити з молоддю», — каже син поета, літературознавець Дмитро Стус.
У вересні за підтримки Міністерства культури і туризму в п’яти містах Східної України — Донецьку, Маріуполі, Слов’янську, Горлівці й Луганську, де більшу частину свого життя провів Василь Стус, пройшли літературно–музичні дійства «Стусове коло». Уперше за державні кошти професійно і дорого проект підготували режисер Сергій Проскурня, Дмитро Стус, який розказував історії з життя батька, актор театру російської драми імені Лесі Українки Роман Семисал, єдиний, кому вдалася роль Василя Стуса, а за музичну частину відповідали сестри Тельнюк.

Театр — цар мистецтв

Театр — цар мистецтв

ІХ Міжнародний театральний фестиваль «Золотий Лев» відкрився минулої суботи яскраво й демократично — театралізованим вуличним карнавалом, вогняним шоу. На відкриття фестивалю висадився чиновничо–дипломатичний десант — міністр культури Василь Вовкун і заступник міністра Тимофій Кохан, російський екс–колега Вовкуна Михайло Швидкой, посол Литовської республіки в Україні Альгірдас Кумжа, генеральні консули Польщі й Литви, почесний консул РФ. Право першої вистави фестивалю отримала Львівська опера — «Балом–маскарадом» Львівського національного академічного театру ім. С. Крушельницької розпочалася основна програма фестивалю. Триватиме фестиваль до неділі включно і завершиться вуличною виставою театру «Воскресіння» «Вишневий сад».

Всі статті рубрики