Всеукраїнський, двічі ювілейний

14.10.2008

Спільні концерти українських гуртів та закордонних знаменитостей відбуваються зазвичай за одним і тим же алгоритмом: наші — на розігріві, їхні — у ролі хед–лайнерів. Виступ шотландської команди Nazareth та української «Кому вниз» — виняток із правил. Як запевнили фронт–мени обох гуртів, вони відразу визначилися з тим, що концерти в Україні проходитимуть за принципом рівноправ’я.

Ідея спільного туру десятьма містами України назрівала давно. Кілька років тому, коли шотландці прилетіли до Києва з концертом, з’ясувалося, що їхні інструменти затримуються і до початку виступу їх доправити не встигають. Із цього форс–мажору і розпочалося знайомство Nazareth та «Кому вниз» — наші виручили шотландців своїми інструментами, і легендарним рокерам не довелося співати а капела. А коли два гурти підійшли до серйозних дат у своїй біографії (Nazareth відзначає 40–річчя творчості, а, «Кому вниз» — двадцятиріччя), то вирішили, що ці два ювілеї є дуже добрим приводом для того, щоб здійснити мрію про спільний тур.

Розпочавши з Києва (кон­церт відбувся минулої п’ят­ниці), музиканти вирушили до Львова (12 жовтня), учора вони виступали у Вінниці, сьогодні їх слухатиме Хмельницький (цього дня, до речі, лідеру Nazareth Дену Маккаферті виповнюється 62 роки), завтра — Тернопіль. Далі — Одеса, Севастополь, Кривий Ріг, Харків та Дніпропетровськ. І шотландці, і «Кому вниз» вирішили робити ставку на свої найвідоміші композиції, інакше «люди образяться, розчаруються і будуть свистіти».

До речі, Nazareth неодноразово були в Україні і навіть відзначили для себе зміни, які відбуваються у нас. Пана Маккаферті, наприклад, потішила величезна кількість красивих вивісок, підсвіток, а довжелезні пробки, навпаки, засмутили. Після українського туру Nazareth поїде на гастролі до Росії, потім — до США... Нездійсненною поки що залишається мрія про Австралію — шотландці туди ніяк не доїдуть.