Кобзар — і той у тозі

Кобзар — і той у тозі

«Ой, вибачте», — автоматично кажу українською, проштовхуючись крізь натовп, що оточив знаменитий фонтан де Треві у Римі. «Та прошу, прошу», — усміхається вишукано вдягнена жіночка, так, ніби почути в центрі італійської столиці українську мову — природніше, ніж у центрі столиці української. «А нас тут багато, ви хіба не знали?» — у свою чергу дивується співрозмовниця. Вона, висококваліфікований хірург родом із Житомирщини, вже десятий рік доглядає напівпаралізовану італійську бабусю, яку й вивезла на візку прогулятися.
Звісно, я це знаю. І не лише тому, що однією з провідних тем офіційного візиту нашого Президента до Італійської Республіки було питання статусу громадян України, які нелегально працюють на Апеннінах. Чи не щоразу, коли група українських журналістів їде в Італію, для когось із них це нагода зустрітися з родичами: тіткою, сестрою, мамою... Тільки офіційно в цій сонячній країні заробляють на хліб для себе та залишеної на Батьківщині родини близько 100 тисяч українців. Неофіційно таких іще щонайменше тисяч 400. «І знаєте — насправді всі ми мріємо повернутися додому. Але вже не знаємо, коли. А іноді й сумніваємося, що хочемо цього насправді», — зізнаються нам учасники зустрічі Віктора Ющенка з представниками української громади. Вони справді щасливі з того, що до них приїхав Президент. Та вже бояться вірити в те, що обіцяне ним на цій зустрічі справді буде виконано. Надто довго вони чекають від України допомоги на ділі, а не на словах.

Парламент–музей з охоронцями–«гардеробниками»

Парламент–музей з охоронцями–«гардеробниками»

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Біля зведеного ще у ХVI столітті палацу Кіджі (який принаймні зовні мало схожий на палац і взагалі на урядову резиденцію) зібрався величезний натовп — переважно туристи. Більшість просто терпляче стоїть, але раз у раз хтось підходить до нас — людей із блокнотами, камерами і штативами — і зацікавлено розпитує найрізноманітнішими мовами світу, що ж тут відбувається. Так–сяк пояснюємо неангломовним гостям Вічного міста, що тут Президент України (прикро, але для декого ця назва геть нічого не говорить) зустрічається із Прем’єр–міністром Італії Сильвіо Берлусконі. У відповідь лунає радісне: «О, і вони приїдуть на великих чорних машинах? Із затемненим склом?». Почувши ствердне «так», народ радісно залишається чекати «атракціону» — де б вони ще побачили «великі чорні авто», та ще «затемнені»...

Всі статті рубрики