Грошей нема, але вибори йдуть

11.10.2008

Уже з сьогоднішнього дня, 11 жовтня, в Україні починаються «великі перегони». Про це заявила секретар Центрвиборчкому Тетяна Лукаш.

У даному випадку дострокові вибори як офіційна кампанія стартують наступного дня після того, як набуває сили відповідний акт Президента.

Указ глави держави про дострокове припинення повноважень парламенту і призначення позачергових виборів до ВР був опублікований учора, 10 жовтня, в офіціозах Верховної Ради («Голос України») та Кабінету Міністрів («Урядовий кур’єр»).

Учора під час зустрічі з головою ЦВК Володимиром Шаповалом Віктор Ющенко закликав Центральну виборчу комісію починати роботу із забезпечення проведення позачергових виборів, призначених ним на 7 грудня. «Я просив би, щоб з опублікуванням указу з сьогоднішнього дня ви почали діяти так, як вимагає закон», — цитує Ющенка його прес–служба.

Шаповал у свою чергу запевнив, що для ЦВК опублікування указу є важливим юридичним фактом, і робота у виборчій кампанії починається.

Водночас, додає в інтерв’ю журналістам Тетяна Лукаш, без фінансування з держбюджету вибори провести неможливо, і зараз у Центрвиборчкомі вирішуватимуть, що робити. Наразі ЦВК подав до парламенту бюджетну заявку на 417,5 млн. грн. для покриття витрат на виборчу кампанію. «Можливо, ми приймемо звернення до Верховної Ради, Кабінету Міністрів із проханням прискорити процес, тому що терміни дуже стиснуті — за 60 днів ми повинні встигнути все, — каже Лукаш–молодша. — Звичайно, ми готові забезпечити організаційно, методично виборчий процес, але, насамперед, — це фінансування, тобто ми чекаємо змін до бюджету».