«Вони це не зробили»

11.10.2008

«Вони це зроблять», — після паузи впевнено відповів Віктор Ющенко в Римі на запитання журналістів, що буде у тому разі, якщо парламент у четвер (день оприлюднення указу про розпуск Верховної Ради) не проголосує за зміни до бюджету для виділення коштів на позачергові вибори. Увечері, коли Президент повернувся з Риму, стало відомо, що вони цього таки не зробили. Фракція Блоку Тимошенко, яка виступає категорично проти проведення дострокових виборів (хоча рекламні площі для виборчої кампанії закуповує), заблокувала президію ВР, щойно зайшлося про розгляд внесеного «регіоналкою» Оленою Лукаш закону про зниження 50–відсоткового порогу явки на позачергових виборах. Вагітну авторку законопроекту навіть не допустили до трибуни, що вельми образило пані Лукаш. Адже відмовляти вагітним, за українськими традиціями, не можна. «Це до бідності й до мишей», — вказує пані Олена. Так чи інакше, жодного рішення парламент ухвалити після цього вже не зміг.

Учора «картинка» не змінилася: зранку спікер Арсеній Яценюк, так і не пробившись на своє робоче місце, відкрив засідання з трибуни. В оточенні БЮТівців він повідомив, що указ Президента про припинення повноважень Верховної Ради 6–го скликання та призначення дострокових парламентських виборів на 7 грудня вже опублікований в офіційних виданнях Верховної Ради та уряду. Тож виборів не уникнути. Але парламент уже неповноважний. А зміни до бюджету не ухвалені.

 

Чаю вже нема, зате плюють у душу

Запросивши голів фракцій до себе в кабінет на погоджувальну нараду, Яценюк попередив: «Чаю вже нема, все — тільки вода і то кип’ячена». Можливо, ще й тому «почаювали» парламентські лідери безрезультатно — блокування не припинилося, тож засідання довелося закрити. «Зрозуміло, що сьогодні, у зв’язку з тим, що парламент заблокований, немає можливості прийняти ні закон про внесення змін до закону про вибори народних депутатів, ні закон про Держбюджет задля фінансування виборів», — сказав, оголошуючи про завершення «роботи», Яценюк. Філософськи зауваживши: «А що буде далі — час покаже».

При цьому Голову ВР обурює поведінка «деяких колег» під час засідань із лідерами фракцій у його кабінеті. «Я вам скажу відверто, що та атмосфера, яка панує на засіданнях погоджувальної ради, в десять разів гірша, ніж за часів блокування по НАТО і так далі. У нас така історія складається: ми ні зійтись по–людськи не можемо, ні розійтись. Треба так наплювати один одному в душу, щоб потім не вітатися!» — обурився спікер.

Ахметов до «розлучення» не причетний?

Тим часом один із керівних БЮТівців Андрій Портнов у кулуарах повідомив, що його фракція звернулася до Конституційного Суду з проханням розтлумачити конституційні поняття опозиції та коаліції. За словами нардепа, таке подання зумовлено тим, що під час виборів виборчі комісії формуються, зважаючи на представництво у ВР коаліції та опозиції. Тому доки КС не надасть відповідне роз’яснення, БЮТ «не бачить передумов для початку виборчої кампанії».

«Ми категорично протестуємо проти підходу «ламати через коліно», — наголосив голова фракції БЮТ Іван Кириленко, закликавши всіх «подивитися, яка антинародна коаліція зараз сформується, кому страшенно печуть вибори, а не ситуація в країні і загрози, які є». «Антинародна коаліція» — це в даному випадку «НУНС» і Партія регіонів, з якою ще недавно сам БЮТ охоче спільно голосував і «формувався» в коаліцію.

Також БЮТівці прямим текстом натякають на те, що дострокові вибори — це спланована акція Ріната Ахметова та Віктора Ющенка. «Моєї ролі тут узагалі немає, — цитує «Українська правда» обурену реакцію Ахметова. — Чому, коли в «помаранчевих» весілля, я ні при чому, а коли розлучення, то винуватий одразу я?». За словами олігарха, Партія регіонів «просто не захотіла продаватись» за якісь посади в обмін на коаліцію з БЮТ.

Не хочеш виборів — згадай про шахтарів

А «тимошенківці» вже забули, що місяць тому, замість ухвалювати економічні й соціальні закони, активно «видавали» закони про Кабмін, зменшення повноважень Президента тощо. Бо наразі вони, за словами Кириленка, категорично вимагають «змін до бюджету на 2008 рік — щоб захистити шахтарів, пенсіонерів, лікарів» і ухвалення «бюджету–2009, де на 30 відсотків збільшуються соціальні виплати для народу». «У нас великі борги перед народом. Нас сім місяців не буде в цьому залі. Хто потім прийде на ці руїни?» — зауважив голова парламентського загону БЮТ.

Інший Кириленко — В’ячеслав, голова фракції «НУНС», у відповідь закликав «тих, хто сповідує подвійні стандарти, перестати їх сповідувати». Зокрема, нагадавши про те, як Блок Тимошенко «рік тому сильно кричав що треба вибори, бо був в опозиції» а зараз не хоче на них іти, бо при владі. «А зараз, думаю, і трибуну будуть блокувати, бо не хочуть іти до людей», — вважає Кириленко–молодший.

Можливо, саме через перебування в опозиції цього разу, на відміну від минулого року, Партія регіонів, схоже, проти виборів нічого не має. Олександр Єфремов навіть «знайшов», де взяти кошти на їх проведення: за словами «регіонала», «може бути ухвалено судове рішення, згідно з яким Центральна виборча комісія звернеться до Нацбанку, а той, у свою чергу, виділить відповідні кошти, які у майбутньому будуть компенсовані з держбюджету, коли парламент буде вже нормально працювати».

 

ПОЗА ПОЛЕМ ЗОРУ
У Юлі — +40 і «катастрофа»

Учора БЮТівці мали, нарешті, провести засідання фракції, на якому вирішити, що і як робити далі. Як спрогнозував народний депутат Сергій Соболєв, на цій нараді обговорюватимуть, зокрема, рекомендацію Юлії Тимошенко скласти прем’єрські повноваження, а також можливе оскарження дострокового припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових парламентських виборів.

Засідання планувалося напередодні, але його довелося відкласти через хворобу лідерки. «У неї температура під 40. Грип просто катастрофічний. Я декілька разів з нею говорив, навіть голосу її не чув», — розповів Іван Кириленко в ефірі «5–го каналу», припустивши, що Юлія Володимирівна лікується в домашніх умовах.

Що, втім, за інформацією «УМ», не заважає леді Ю їздити на роботу в Кабмін — наші джерела стверджують, що ДАІ щодня забезпечує Прем’єрці супровід до Грушевського, 12. «Українська правда» доповнює: засідання Кабміну в середу Тимошекно пропустила не через хворобу, а через те, що вже вела консультації з приводу дій в умовах розпуску парламенту.

Водночас телезвернення Тимошенко до народу щодо політичної ситуації, яка склалася в Україні, перенесене на невизначений термін. Про це повідомила «УП» прес–секретар Прем’єра Марина Сорока, не повідомивши, з яких причин пані Юлія вирішила поговорити з народом пізніше.