Шах «Еліті–Центру»

11.10.2008

Увазі суспільства до повернення «блудного» Олександра Волконського (справжнє ім’я Олександр Шахов) могла б позаздрити будь–яка зірка естради... Якби не одне «але». За неофіційною інформацію від швейцарських правоохоронців, на пана Волконського влаштовано справжнє полювання. Щоправда, не відомо, хто ті «мисливці» — товариші–доброзичливці, які намагаються врятувати невдаху від суду, або ж незацікавлені в оприлюдненні подробиць справи впливові особи з Києва. Не виключено навіть, що «зуб» на Волконського–Шахова «точить» і хтось із понад півтори тисячі обманутих вкладників, яких він «кинув» більш ніж на 100 мільйонів доларів, взявши гроші на будівництво житла в столиці.

 

Гість «бажаний», охорона — «президентська»

Згода швейцарської сторони на екстрадицію втікача була передана офіційним листом від генерального прокурора Швейцарської Конфедерації Ервіна Беєрвіна лише 9 жовтня — як з’ясувалося пізніше, безпосередньо у день передачі Волконського українській стороні. Генпрокурор України Олександр Медведько одразу ж відзвітував про це Президенту. Звістка «просочилася» у ЗМІ. Загадкою залишалися лише час прибуття «гостя» й «апартаменти», де його мали розмістити.

Екстрадиція Волконського проходила із застосуванням безпрецедентних заходів безпеки. Адже швейцарські правоохоронці переповіли українським колегам, що, мовляв, під час утримання в тамтешній в’язниці була спроба викрасти Шахова, для чого зловмисники задіяли навіть гвинтокрил. В організації викрадення підозрюють російські злочинні угруповання. Саме тому були всі підстави остерігатися нападу з метою відбити Волконського — зі Швейцарії в Україну його проводжали відразу 400 тілоохоронців у погонах.

«Доброзичливців» Волкон­ського вистачає і в Україні. «Я знаю, що є багато людей, які займають дуже високі посади в нашому суспільстві і які не бажають, аби справа Волконського була розслідувана. Тому є небезпека, що з ним може щось трапитися», — заявив напередодні екстрадиції одного з керівників «Еліти–Центру» народний депутат Кирило Куликов.

Літак «Цюріх — Київ» з одним із найвідоміших утікачів від українського правосуддя на борту приземлився в аеропорту «Бориспіль» 9 жовтня о 15.45. Там Волконського–Шахова вже чекали антитерористичні підрозділи МВС. Наглухо прикривши брезентовою ширмою від «очей» телекамер, втікача спровадили до спецавтомобіля — важкого броньованого авто. Снайпери контролювали «точки» на дахах, адже правоохоронці побоюються наступити на старі глаблі — не дає спокою убивство на виході із зали суду відомого бізнесмена Максима Курочкіна.

Поки що — слідство

Чи стане екстрадиція Волконського реальним поштовхом у розкритті справи ошуканих вкладників «Еліти–Центру», покаже час. Проте вже зараз звучать думки про «перспективу» ще декого з українських високопосадовців, які перебувають в Україні і причетні до афери, розділити долю Волконського–Шахова. Кожен, хто висловлюється з цього приводу, має сподівання на власні «дивіденди». «Я дуже радий його (Волконського. — Авт.) екстрадиції. Тепер багато з тих, хто мав відношення в Київській адміністрації минулої каденції до його діяльності, нарешті будуть покарані», — висловив переконання столичний мер Леонід Черновецький.

Як не дивно, вірять у позитивні наслідки від появи Волконського в Украні й деякі постраждалі внаслідок афери. Але лише за умови неупередженого, відкритого розслідування справи. В чому є вагомі підстави сумніватись, переконані учасники ГО «Центр правозахисту», що об’єднує простраждалих від афери «Еліта–Центр».

А вже вчора з’явилась інформація про можливість переведення Олександра Волконського із СІЗО до медичного закладу — нібито у затриманого виникли проблеми зі здоров’ям. Відтак у п’ятницю вранці під стінами Лук’янівського слідчого ізолятора зібралось кількадесят постраждалих. На той час було вже відомо — Олександра Шахова запроторили саме сюди. Напередодні адвокати потерпілих отримали запрошення на судове засідання, яке вирішили проводити безпосередньо у стінах СІЗО. «Нас запросили, але до самого засідання, незважаючи на законні на те підстави, так і не допустили. Напевне, тому що Волконський міг наговорити зайвого, — припускає адвокат обманутих «елітників» Василь Жовновський. — Утім прийняте сьогодні судом рішення — два місяці утримання під вартою — цілком законне й задовольняє потерпілих».

Надалі суд визначатиме долю Волконського відповідно до обставин і ходу кримінальної справи. Водночас ситуація з отриманням постраждалими обіцяного столичною владою житла завмерла. Як кажуть самі обдурені інвестори, «влада робить усе, аби не здавалось, що вона не робить нічого».

 

КОМПЕТЕНТНА ДУМКА
Через півроку посадять?

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко припускає, що впродовж півроку Шахову буде винесено вирок

Ще в переддень екстрадиції зі Швейцарії до суду було надіслано подання щодо обрання Волконському міри запобіжного заходу і отримано погодження суду про проведення виїзного засідання просто в Лук’янівському СІЗО, повідомив міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко. Такий дещо неординарний крок, за словами Луценка, був спричинений заходами посиленої безпеки.

Міністр упевнений, що суд над одним з організаторів грандіозної будівельної афери відбудеться дуже швидко. «Впевнений, що у найближчі півроку ми дізнаємося судовий вирок. Якщо не затягнеться розслідування», — сказав очільник МВС на вчорашній прес–конференції. Водночас він висловив жаль із приводу того, що міліція не зможе повернути потерпілим награбоване «Елітою–Центром», оскільки «більшість незаконно привласнених коштів уже витрачена організаторами та учасниками афери».

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>