Вічні питання у Вічному місті

09.10.2008
Вічні питання у Вічному місті

Перед строєм почесної варти у «Квіринале». (Фото Рейтер.)

Київ проводжав Президента сірою мрякою й напруженою політичною ситуацією. Цього разу з літаком було все гаразд, і Рим зустрів безхмарним небом, не по–осінньому теплим сонцем та температурою +26. Символічна погода для налагодження двосторонніх відносин. Хоча насправді історія українсько–італійських взаємин налічує вже майже 16 років, якщо вести відрахунок відтоді, як наша держава здобула незалежність. Тепер Італія є одним із найбільших торговельно–економічних партнерів України, а за останні чотири роки товарообіг між країнами зріс майже удвічі.

Водночас у політичному діалозі між Римом та Києвом затяглася пауза. До нинішнього офіційного візиту Віктора Ющенка, який відбувається на запрошення його колеги Наполітано, глава Української держави, на той час — Леонід Кучма, відвідував Італію двічі: у травні 1995–го та листопаді 2002 років. Чинний Президент за своєї каденції також приїздив до Риму: у квітні 2005–го Ющенко брав участь у церемонії поховання Папи Івана Павла ІІ. Однак тоді, зрозуміло, було не до офіційних переговорів з італійським керівництвом. Тож, як зазначають у президентській прес–службі, головним завданням цієї поїздки є поновлення практики регулярних зустрічей на вищому рівні, активізація практичних кроків в економічному та інвестиційному співробітництві.

 

Політика Наполітано

Одразу з аеропорту Віктор Ющен­ко вирушив до президентського палацу «Квіринале», де мав зустріч із Джорджіо Наполітано. Глава Італійської Республіки має переважно номінальні повноваження, адже повнота влади в Італії належить парламенту й Раді міністрів. Однак посада президента дуже шанована, і не дай Боже комусь зневажливо відгукнутися про особу, яка її обіймає, — це прирівнюється до образи всієї держави.

Під час зустрічі з Ющенком синьйор Наполітано підкреслив, що у його країні «з великою симпатією спостерігають за Україною — це великий народ, з великими історичними здобутками».

Глава Української держави окремо відзначив нашу зацікавленість у розширенні торговельно–економічної співпраці з Італією. У цьому контексті В. Ю. нагадав, що за останні чотири роки товарообіг між Україною та Італією збільшився майже вдвічі — зокрема, у І півріччі 2008–го цей показник становив 2,6 млрд. доларів, у тому числі експорт — 1,5 млрд.

Президент звернув увагу на питання перебування в Італії значної української громади — йдеться про легальне працевлаштування та задоволення культурно–освітніх потреб наших співвітчизників.

Говорячи про вшанування світом пам’яті жертв Голодомору 1932—33 років, Віктор Ющенко подякував італійській стороні за підтримку України під час ухвалення резолюції в ЮНЕСКО про засудження Голодомору, а також за активну участь італійської делегації в ПАРЄ, де наразі аналогічне рішення перебуває на стадії опрацювання.

Парламент в Італії двопалатний. Український Президент мав розмови з головами Сенату Ренато Скіфані та Палати депутатів Джанфранко Фіні.

А вже надвечір на Ющенка чекала основна зустріч — зі знаменитим італійським медіа–магнатом, власником футбольного клубу «Мілан» і просто головою Ради міністрів Італії Сильвіо Берлусконі.

До НАТО — через Рим?

Лідери обговорили, зокрема, питання підтримки Італією європейської та євроатлантичної інтеграції України. За умов скептичного ставлення до приєднання України до ПДЧ Франції та Німеччини українська влада покладає великі надії на те, що з боку офіційного Рима сигнали будуть більш позитивними. Власне, у понеділок — до Британії та тепер — на Апенніни Ющенко приїхав передусім для того, аби «пробити» підтримку цих країн у питанні надання Києву Плану дій щодо членства в НАТО.

У день візиту Президента газета «Джорнале» опублікувала інтерв’ю з міністром закордонних справ України Володимиром Огризком, який також прибув до Риму.Відповідаючи на запитання про те, чому для України є настільки важливим членство в НАТО і ЄС, глава МЗС наголосив, що для нашої держави така інтеграція є «абсолютно природним прагненням повернутися до спільного європейського дому». «Адже і географічно, й історично, і культурно Україна є невід’ємною частиною Європи», — зауважив міністр, нагадавши, що Україна — єдина серед країн–партнерів — бере участь у всіх операціях під проводом НАТО, а в червні приєдналася до Сил реагування Альянсу.

Сам Віктор Ющенко в учорашньо­му інтерв’ю газеті «Ла Репуббліка» наголосив, що після воєнного конфлікту на Кавказі Україна змушена «шукати шлях адекватних механізмів захисту власного суверенітету», а з кризами «легше боротися спільно».

Сьогодні Президент відвідає в Римі храм св. Софії, який є парафією Української греко–католицької церкви, і зустрінеться з представниками численної української громади.

Детальніше про перебування Віктора Ющенка в Римі читайте в наступному номері «УМ».

 

ЦІКАВИЙ ФАКТ

Насправді нинішній візит мав відбутися більше року тому — на початку травня 2007–го. Та з огляду на складну внутрішньополітичну ситуацію в Україні його за домовленістю сторін перенесли на пізніший час. Тоді, нагадаємо, Віктор Ющенко підписав перший указ про розпуск Верховної Ради й ось–ось мав видати другий. Згодом проблеми почалися вже в Італії — через внутрішньоурядову кризу, що стартувала на початку цього року, у країні також були оголошені позачергові парламентські вибори, і на період формування нового уряду розгляд питання щодо визначення конкретних дат візиту Президента України було перенесено. Тож, мабуть, символічно, що, незважаючи на черговий політичний неспокій, цього разу глава нашої держави таки прилетів у Вічне місто.