«Штірліци» перебрались до Богемії

03.10.2008

Чеська служба контррозвідки (БІС) у своєму щорічному звіті за 2007 рік, оприлюдненому минулого тижня, звинуватила російські спецслужби у шпигунстві проти Чехії. Згодом цю інформацію підтвердила й військова розвідка Чеської Республіки. «Агенти Кремля через свої дипломатичні та економічні структури є традиційно найактивнішими на території Чеської Республіки, — говориться у звіті. — Вони активно намагаються викликати неприязнь громадськості до розміщення в країні системи американської ПРО. Тривають спроби отримати приховані канали впливу на державну та політичну сферу ЧР, контактувати, інфільтрувати та впливати на осіб і суб’єктів (передусім зі сфери суспільного життя, політики та мас–медіа), до яких дослухається громадська думка». Чеські контррозвідники стверджують, що метою росіян також є створення враження, що у Європі під патронатом НАТО та ЄС відтворюється нацизм і заперечення вирішальної ролі СРСР у перемозі над нацизмом у Другій світовій війні та порятунку Європи: «Російська кампанія має на меті порушити єдність ЄС та НАТО, ізолювати США чи принаймні викликати ізоляціоністські настрої».

Звіт негайно викликав фурор у чеському парламенті. Керівник комітету з питань безпеки Ян Відім назвав звіт дуже тривожним: «Інформація про діяльність іноземних агентів на мене, щиро кажучи, наводить жах». Катерина Жак, лідер правлячих зелених, додала, що найактивніша «антирадарівська» ініціатива «Ні — базам» має «сумнівні фінансові джерела».

Російське посольство поки що відмовляється коментувати звіт, Служба зовнішньої розвідки РФ — також, називаючи його «внутрішньою справою Чехії та засобом передвиборчої боротьби у цій країні». Лише експерт із розвідки Андрій Солдатов підтвердив кореспонденту Чеського телебачення в Москві, що російські шпигуни дійсно цікавляться Чехією, розвідники з РФ дійсно там працюють, однак у звіті БІС «немає ніяких фактів, і ніхто по суті не був затриманий, звинувачений, засуджений чи депортований».

Не менш активною в Чехії є й російськомовна організована злочинність, яка має зв’язки з підприємцями, сумнівними «радниками державних діячів» та з особами «з великими клієнтськими контактами на деяких колишніх та сучасних політиків чи високопоставлених державних службовців», не кажучи вже про правників, фінансистів та інших радників. БІС заявляє, що російські банди у минулому році намагалися об’єднатися під дахом одного авторитета, так званого «вора в законє». Цьому перешкоджав кривавий конфлікт між чеченським та вірменським угрупованнями, тому російськомовна мафія не змогла «розділити територію» Праги. Поліції на основі інформації БІС вдалося затримати кількох найманих убивць та мафіозі.

Справжнім російським «раєм» із відмивання брудних грошей став курорт Карлові Вари, де більшість санаторіїв, люксова нерухомість, фіктивні фірми належать багатим громадянам РФ, їхнім родинам чи друзям. Росіяни легко отримують у магістраті погодження (або й узагалі без нього обходяться) на будівництво де завгодно будинків, вілл та православних церков, корумпують місцевих чиновників та правоохоронців. Преса зауважує, що «дрібниці», такі як керування у нетверезому стані, їм легко сходять із рук. Саме зараз у Карлових Варах відбувається суд над колишніми офіцерами «чужинецької поліції». Тільки найвідоміші «карловарські росіяни» — Степанов, Рєбьонок, Кочеров чи Френкель — із рахунків у швейцарських банках легалізували в Карлових Варах близько 80 мільйонів євро.

Дісталося у звіті БІС і українцям, зокрема організованій злочинній групі під назвою «луганська бригада». Вона, твердять контррозвідники, має великий вплив на друге важливе місто країни — Брно, а також на весь моравський регіон. «Українці активні передусім у торгівлі зброєю, вимаганні боргів та у рекеті, постачанні повій з України, викраденні людей та у вбивствах. Вплив групи росте, і українці не визнають ніяких неписаних «законів», прийнятих у злочинному світі».

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Кремль створює свій Іноземний легіон

У російській армії з’являться Сили швидкого реагування на кшталт американських морських піхотинців чи французького Іноземного легіону. Бази нового військового формування мають розташовуватися на околицях потенційних конфліктів, зокрема на Кавказі, в Середній Азії та по західному периметру кордонів Росії. Відомо, що Сили швидкого реагування нараховуватимуть 20 тисяч вояків і будуть готуватися до виконання військових операцій за кордоном. «Це угруповання військ буде формуватися на базі Військово–десантних військ, бригад морської піхоти та спеціального призначення», — розповів агенції «Інтерфакс» високий представник Міноборони. До складу Сил також увійдуть штурмова та армійська авіація у складі 200—300 літаків та гелікоптерів».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>