Вадим Хмарський: З українським патріотизмом в Одесі все гаразд

Вадим Хмарський: З українським патріотизмом в Одесі все гаразд

Кафедра історії України Одеського національного університету імені Мечникова вирізняється не тільки своєю активною позицією, а й молодими й перспективними іменами. Саме їм доведеться творити сучасну і минулу панорами «перлини біля моря». Колектив кафедри на чолі з Вадимом Хмарським ставить перед собою амбітні завдання. Ми ж говорили з професором та доктором історичних наук про місце Одеси в українській історичній науці.

На виставці густо, а в кишенях пусто

На виставці густо, а в кишенях пусто

Нещодавно одна із соціологічних служб провела опитування серед гірників Донбасу, яким пропонували назвати головні причини великої кількості аварій на вітчизняних шахтах. Так от — майже 80 відсотків опитаних найпершою причиною аварійності назвали застаріле та зношене обладнання. І мають рацію, бо нинішньому поколінню гірників доводиться обслуговувати механізми та техніку, на яких працювали ще їхні батьки та діди. На заміну підземних «раритетів» бодай на сучасне обладнання вітчизняного виробництва, як правило, немає коштів. А про суперсучасну техніку закордонних фірм залишається поки що тільки мріяти.

Додому, на форум

Додому, на форум

Уперше в історії міста та області на урочисте зібрання приїхало відразу так багато синів та доньок Чернігово–Сіверської землі, які з гордістю говорять що вони чернігівці. Герої України та Радянського Союзу, народні артисти та художники, лауреати державних премій, льотчики–космонавти, чемпіони світу та призери Олімпійських ігор, люди — чиї талант, майстерність, досвід та знання відомі всьому світу, взяли участь у форумі чернігівців, який був приурочений до 1100–річниці літописної згадки про місто. Серед знаменитих гостей — класик української літератури Юрій Мушкетик, Герой України, народний депутат багатьох скликань, один із лідерів національно–визвольного руху Левко Лук’яненко, льотчик–космонавт, Герой Радянського Союзу Володимир Титов, народний художник України, автор української гривні Василь Лопата, срібна призерка Олімпійських ігор у Пекіні важкоатлетка Ольга Коробка, популярний артист естради Володимир Данилець.

Всі статті рубрики