Додому, на форум

20.09.2008
Додому, на форум

Керівник компанії «Конкард капітал» Ігор Мазепа вручив Сімаргла народному художнику України, автору гривні, Василю Лопаті. (Фото Марії ХАРДІ.)

Уперше в історії міста та області на урочисте зібрання приїхало відразу так багато синів та доньок Чернігово–Сіверської землі, які з гордістю говорять що вони чернігівці. Герої України та Радянського Союзу, народні артисти та художники, лауреати державних премій, льотчики–космонавти, чемпіони світу та призери Олімпійських ігор, люди — чиї талант, майстерність, досвід та знання відомі всьому світу, взяли участь у форумі чернігівців, який був приурочений до 1100–річниці літописної згадки про місто. Серед знаменитих гостей — класик української літератури Юрій Мушкетик, Герой України, народний депутат багатьох скликань, один із лідерів національно–визвольного руху Левко Лук’яненко, льотчик–космонавт, Герой Радянського Союзу Володимир Титов, народний художник України, автор української гривні Василь Лопата, срібна призерка Олімпійських ігор у Пекіні важкоатлетка Ольга Коробка, популярний артист естради Володимир Данилець.

Зібрала земляків на форум громадська організація «За Чернігів». «Чернігівська земля подарувала Україні та іншим країнам багато видатних людей, які посідали і посідають високі державні посади й досягли висоти у політиці, культурі, науці, спорті, — сказав ініціатор форуму, голова громадської організації «За Чернігів» Олексій Савченко. — Тому, по–перше, ми хотіли віддати данину поваги цим талановитим людям. А по–друге, знамениті земляки, які зібралися тут, своєю діяльністю переконують, що Чернігівський край має потужний інтелектуальний потенціал».

Ті земляки, які не змогли прибути на урочистості, надіслали теплі привітання на адресу форуму. Зокрема, у привітанні Президента України 1994—2005 років Леоніда Кучми, який, за результатами проведеного серед мешканців Чернігова та області опитування, був названий найвизначнішим чернігівцем, говориться: «Радий вітати вас із відкриттям форуму чернігівців, приуроченого 1100–літтю першої літописної згадки. Переконаний: без минулого немає майбутнього. Саме на уроках історії набирається мудрості сьогоднішнє покоління. І саме завдяки цій історії ми пам’ятаємо, що ми всі — діти однієї отчої землі, єдиного роду–племені, утверджуємо себе на цій землі не безбатченками, а патріотами України. Об’єднуймося ж у прагненні зробити майбутнє Чернігівщини гідним її славної історії. Шануймо наші святі й добрі традиції.

Під час форуму відбувся «круглий стіл» «Зв’язок між історичними викликами України та плеядами громадських та державних діячів, що висуває Чернігівщина».

Гості та учасники форуму взяли участь у закладенні пам’ятного каменя на місці майбутнього пам’ятника святим — чернігівському князю Михайлу та його боярину Федору, відвідали у галереї «Пласт–Арт» виставку монументальних проектів Народного художника України Анатолія Гайдамаки та заслуженого діяча мистецтв України, автора меморіалу Героїв Крут Бориса Дєдова.

Центральним заходом форуму стали урочистості в муздрамтеатрі імені Тараса Шевченка, де десятьом найвизначнішим землякам були вручені бронзові статуетки Сімаргла, одного з семи ідолів Володимирових, оберега Чернігова, висіченого на капітелях Борисоглібського собору XII століття, одного із найвідоміших архітектурних пам’ятників міста над Десною.