Ефект відсутності

19.09.2008
Ефект відсутності

Учора Верховна Рада менше працювала, а більше «гуляла» на перервах. (Фото Рейтер.)

Діяльність Верховної Ради цього скликання є найменш ефективною та найбільш конфліктною. Такий висновок зробив Комітет виборців України, промоніторивши законодавчу роботу українського парламенту. На думку експертів КВУ, Рада не змогла професійно й адекватно організувати власну роботу. Майже рік парламент працював без заступників спікерів. Більшість часу, відведеного на сесійні засідання, було витрачено на перерви та блокування трибуни.

Протягом усіх сесій VI скликання було зареєстровано 2635 законопроектів (станом на 18 вересня), що на 700 законопроектів менше, ніж за рік роботи ВР V скликання, яка також працювала в умовах політичної кризи. Аналіз законопроектів свідчить, що майже тисяча з них мала «технічний характер»: призначення позачергових місцевих виборів, ратифікація міжнародних угод тощо. Через постійні блокування було розглянуто лише десяту частину зареєстрованих проектів.

130 народних депутатів за дві з гаком сесії не спромоглися стати автором або співавтором хоча б однієї законодавчої ініціативи. У фракції Партії регіонів депутатів, що не подали жодного законопроекту, — 29%, у БЮТ — 36%, у «НУНС» — 17%, у КПУ — 19%, у Блоці Литвина — 20%. Більшість нардепів не виконують виборчі обіцянки, а в округах працює тільки четвертина.

Але не тільки самі депутати такі погані. Бо їхні права... теж порушують. КВУ відзначає, що практика відбору карток для голосування стала постійною. Вперше в історії українського парламентаризму народний депутат Святослав Вакарчук відмовився від мандата через небажання працювати за таких обставин, а спікер Арсеній Яценюк добровільно склав повноваження Голови Верховної Ради, відзначають у комітеті.