Донецька полонянка

18.09.2008
Донецька полонянка

Убозівці вкотре відзначилися, звільняючи заручників. (Фото Івана ЛЕОНОВА.)

На зухвале й цинічне викрадення людини наважились у Донецьку п’ятеро лиходіїв. Студентку Донецького національного університету схопили й кілька діб утримували в одній із квартир міста. Звільнити бранку викрадачі погоджувалися тільки за 200 тисяч доларів, які вимагали в матері потерпілої, що перебуває на заробітках у США. Проте співробітники управління СБУ та управління боротьби з організованою злочинністю Донеччини провели спільну спеціальну операцію і звільнили дівчину. Вдалося затримати й чотирьох причетних до викрадення людини.

 

Галантний дагестанець

«Нам знадобилося п’ять діб виснажливої роботи, аби знайти зловмисників і викрадену дівчину, — розповідає начальник управління МВС України в Донецькій області Микола Куп’янський. — І треба сказати, що шансів залишитися живою в потерпілої було не багато, адже вона знала, хто організатор цього злочину...»

Як уже тепер стало відомо, 21–річна п’ятикурсниця історичного факультету ДНУ безслідно зникла ще 8 вересня. Заяву про її зникнення до Ворошиловського райвідділу міліції написала тітка потерпілої. Але лише тепер стало відомо, як розгорталися події, що передували викраденню. Адже дівчину звільнили лише в неділю.

Студентку запросив до кафе її 23–річний знайомий — громадянин Росії й уродженець Кабардино–Балкарії. А далі донедавна галантний кавалер раптом зіслався на невідкладні справи і став прощатися. Проте дагестанець не залишив даму напризволяще, а «знайшов» «випадкове» авто, яке б мало відвезти студентку додому. Та далі все відбувалося за сценарієм банального детективу — з автомобіля вискочили двоє невідомих у масках, схопили перелякану дівчину, силою заштовхали до салону, зв’язали і відвезли до однієї з квартир у Калінінському районі обласного центру.

Виявляється цю квартиру в п’ятиповерхівці зловмисники зняли заздалегідь — ще за місяць до «операції». Та й узагалі до викрадення дівчини вони готувалися досить тривалий час: ретельно вивчали звички та розпорядок дня жертви, маршрути її пересування. Паралельно цьому вони також перевіряли й платоспроможність матері дівчини, яка перебувала на заробітках за океаном. Що й казати, зловмисники чудово знали, що жінка може взяти кредит на цю суму. Тому оті двісті тисяч доларів з’явилися аж ніяк не «від ліхтаря». Хоча згодом викрадачі були згодні й на вчетверо меншу суму, тож зменшили викуп до п’ятдесяти тисяч.

«Сокол», на штурм!

«Спочатку ми намагалися затримати злочинців після передачі викупу, — свідчить начальник обласної міліції пан Куп’янський. — Та після затримання одного з підозрюваних, який потрапив у поле зору правоохоронців, нам було невідомо: жива дівчина чи ні... А в неділю ввечері нами було прийнято рішення про проведення спеціальної операції «Заручник» щодо штурму приміщення, в якому утримували викрадену студентку».

Операція правоохоронців вдалася. Бранку вдалося визволити о 23.00, і перебувала вона, як свідчать фахівці, «у важкому психічному стані». Зрештою, це не дивно, адже весь цей час поневолювачі з нею особливо не церемонилися. Жертві зв’язали скотчем руки, заліпили рота і зав’язали очі. Годували, як свідчить потерпіла, раз на добу. Зате часто повторювали, що в разі спроби бранки зв’язатися з навколишнім світом, її вб’ють без найменших вагань. Нині з дівчиною, працюють психологи.

Визволивши студентку, правоохоронці спромоглися затримати й чотирьох із п’яти учасників її викрадення. Серед них є й молода жінка — ровесниця потерпілої, роль якої зводилася до слідкування за потенційною жертвою. Крім цього, вона телефонувала матері викраденої і домовлялася про суму викупу. Затримані також двоє студентів–першокурсників Донецького університету економіки та торгівлі імені Туган–Барановського та «бувалий», тобто вже раніше засуджений, донеччанин, який, схоже, був наставником у неофітів.

П’ятий учасник операції — організатор зухвалого викрадення, 23–річний дагестанець Альберт Забаков поки що в бігах, і правоохоронці звертаються до мешканців області з проханням посприяти в його розшуках. Розслідування за фактом резонансного викрадення триває. За ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 146 КК (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Ворошиловським райвідділом міліції порушено кримінальну справу. За попередніми даними правоохоронців, затриманим загрожує до дванадцяти років «колючки».

«Ця подія стала яскравим прикладом того, як повинні спільно працювати СБУ і органи внутрішніх справ. Я вважаю, що і з боку МВС, і з боку СБУ працівники виявили досить високий рівень професіоналізму, і лише завдяки такій роботі ми досягли успіху, — каже керівник УСБУ в Донецькій області Олександр Іванов. — Щойно була одержана інформація про цей злочин, були задіяні всі сили і засоби, які є у нас у Службі безпеки, і, я вважаю, це стало значним внеском у розв’язання цієї проблеми».

Водночас тутешні правоохоронці, маючи чимало клопотів зі своїм місцевим криміналітетом, нарікають, що проблем значно побільшало внаслідок «діяльності» нелегалів. «Ми повинні бути ще уважнішими до тих міграційних процесів, які сьогодні відбуваються в Донецькій області», — переконаний генерал–майор міліції Микола Куп’янський.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

На Чернігівщині, у селищі Батурин, у результаті спільної операції обласного УБОЗ із Миколаївщини та Бахмацького райвідділу міліції було звільнено заручника. 58–річного шкільного охоронця викрали ще в суботу в рідному селі Актове Вознесенського району, що на Миколаївщині. Четверо невідомих у масках зв’язали жертву, погрожуючи зброєю, і вивезли до Чернігівської області.

Майже добу чоловіка утримували в наручниках у погребі одного з приватних будинків Батурина. За звільнення зловмисники вимагали повернення неіснуючого боргу. Виявилося, що одним із викрадачів був сусід жертви, якого вже затримано. Інші троє затриманих злочинців — уродженці Чернігівщини: раніше засуджений за хуліганство 55–річний чоловік та двоє 18–річних циган.

У викрадачів вилучено мисливський карабін калібру 7,62 мм, незареєстрований газовий револьвер та наручники. Вознесенським райвідділом міліції порушено кримінальну справу.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>