Приїхали...

13.09.2008

Донеччина, що під час виборів була своєрідною «кузнею» голосів за Партію регіонів, потроху змінює свій імідж. У регіоні збільшується кількість тих, хто вже не довіряє не тільки «своїй» ПР, а всім без винятку політичним силам. Це підтвердило опитування, проведене в Донецьку аналітичною службою Миколи Гаврилова в першій декаді вересня.

Отже, на початку року 41 відсоток опитаних донеччан зізнавалися, що не довіряють жодній партії. У травні таких було 47, а у вересні — вже 51 відсоток. Причому найбільший «мінус» спостерігається саме у ПР. У січні–травні керівній і впливовій тут партії ще довіряли 36 відсотків опитаних мешканців області, а нині — всього 28. А безпосередньо в Донецьку рівень довіри серед городян узагалі впав до 21 відсотка.

Зменшилася довіра й до Компартії — із шести відсотків прихильників на початку року до 5 — у вересні. А ось кількість симпатій до БЮТ та «НУНС» таки поступово збільшується. Особливо це стосується «червоносердечних». Зокрема, в Донецьку кількість прихильників БЮТ у вересні піднялася до16 відсотків, а нинішній середній показник — 12 відсотків (у травні було п’ять відсотків).

Причини своєї відрази до політичних партій опитані донеччани, як правило, пояснюють по–різному. 41 відсоток респондентів узагалі розчарувалися в донедавна симпатичних політичних силах. 17 відсотків кажуть, що серед них немає гідних їхньої уваги. 11 відсотків нарікають на те, що партії–обіцяльники не хочуть вирішувати проблеми пересічних людей, 10 відсотків не бачать позитивних змін у країні, і майже така ж кількість опитаних скаржаться, що просто втомилися від політики.