Перед останнім дзвінком

13.09.2008
Перед останнім дзвінком

Усе. Сьогодні, 13 вересня, вичерпався десятиденний тер­мін, протягом якого могла поновитися демократична коаліція. Фракція «Наша Україна — Народна самооборона» прийняла рішення вийти з більшості 2 вересня. Тоді ж «НУНС» висунув БЮТові умову для поновлення коаліції: скасування законів, прийнятих у товаристві із Партією регіонів, і заявлення чіткої позиції щодо подій у Грузії. Тимошенківці відмовили.

Це було чистою формальністю, жестом награної політичної стурбованості, але перед кінцевим терміном Юлія Тимошенко та Віктор Ющенко обмінялися закликами відновити коаліцію. Хоча було ясно, що нічого не зміниш, і час демократичної більшості невідворотно стікає крізь вушко політичної клепсидри.

«Я звертаюся до Віктора Ющенка персонально: відкладіть в сторону всі емоції, відкладіть в сторону всю боротьбу за президентські вибори і за ці декілька днів поверніться до демократичної коаліції разом зі своєю командою без будь–яких вимог і ультиматумів», — звернулася до Президента Юлія Тимошенко. Заяву було розміщено на офіційному сайті уряду. Наприкінці звернення Прем’єрка додала, що сподівається «на здоровий глузд і любов до України».

Власне, закликати до «діало­гу без вимог» із боку Тимошенко було дещо некоректно. Навпаки, спроба змінити законодавство в бік послаблення Президента, яка була здійснена в змичці з Партією регіонів — це якраз вимога до глави держави. Ви­мога прийняти нові правила гри, просто оформлена під «повернення до конституційного поля».

Президент України назвав заклик Юлії Тимошенко щодо відновлення демократичної коаліції нещирим. «На ті крокодилові сльози, які сьогодні йдуть, що комусь важлива коаліція, я б хотів сказати: це лживі сльози. Коаліція вже стала для них просто ширмою, тому що там є одне красиве слово — «демократична». А там, куди вони йдуть, цією демократією і не пахне», — сказав Віктор Ющенко в інтерв’ю редакторам кількох регіональних ЗМІ.

Учора, перебуваючи на Черкащині, Президент України висловив сумнів, що Ти­мошенко піде на відновлен­ня демократичної коаліції. «Очевидно, що зобов’язання БЮТ і його лідера не дадуть цього зробити», — сказав Віктор Ющенко під час спілкування з мешканцями села Водяники Звенигородського району Черкаської області. Президент обіцяв ветувати антиконституційні закони, прийняті на першому тижні нової сесії Верховної Ради. Він нагадав, що розмову про поновлення коаліції можна вести в тому випадку, якщо БЮТ відмовиться від горезвісних законів. «Якщо цього не буде зроблено, ніхто не сяде за стіл переговорів з ними», — цитує Ющенка УНІАН.

У Водяниках Віктор Ющен­ко також запев­нив, що силового варіанту розв’язання кризи в Україні не буде. «Хтось розповідає страшилки про силовий спосіб, надзвичайний стан, звернення до силових методів розв’язання конфлікту. Я даю гарантію: жодна з цих позицій не пройде», — відзначив Ющенко. Він нагадав, що Україна є демократичною державою і за чотири роки довела свою здатність вирішувати конфлікти мирним способом. «Якої б сили конфлікт не був, ніхто під парламент танки не тягнув», — наголосив Президент.

 

КОМЕНТАР

Президент України Віктор Ющенко не виключив, що для розв’язання парламентської кризи можуть бути призначені позачергові вибори. «Просив би все зробити, щоб ми зберегли демократичні ідеали і демократичні цінності. Якщо для цього треба йти на нові вибори, я б не виключав і нові вибори. Але найголовніше — не йти сьогодні дорогою, яка веде нас у болото, бо у нас є багато бажаючих, і не тільки на теренах України, щоб Україна зійшла з демократичної дороги», — сказав Президент під час прес–конференції на Черкащині.