Гнатимемо Леніна жердиною

11.09.2008
Гнатимемо Леніна жердиною

У Донецьку є пам’ятник Бубці. Буде ще й вулиця.

Донеччанам не звикати до того, що доводиться мешкати чи просто ходити вулицями, названими на честь своїх живих земляків. Адже в обласному центрі є вулиці імені Юхима Звягільського та імені Валентина Ландика (керівники шахти імені Засядька та «Норду», відповідно. — Авт.). Свого часу компанію їм міг скласти і уславлений рекордсмен світу Сергій Бубка, пам’ятник якому встановили у центрі міста, поблизу НСК «Олімпійський». І нині тут знову повертаються до ідеї назвати одну з вулиць на честь відомого у всьому світі спортсмена. Причому цього разу йдеться не про якусь заштатну вуличку на околиці, а про одну з центральних магістралей — проспект імені Ілліча.

Ініціативну групу очолює колишній спортивний тележурналіст, майстер спорту з фехтування Ігор Попков. За його словами, цією ідеєю він загорівся після того, як ознайомився зі схожим досвідом канадського міста Едмонтон, де одну з вулиць назвали іменем прославленого хокеїста Уейна Грецькі. Тому, на думку ініціатора, 35–разовий рекордсмен світу зі стрибків із жердиною Сергій Бубка теж заслуговує на подібне увічнення. «Він і Грецькі є абсолютними лідерами в історії своїх видів спорту», — вважає Ігор Попков.

А вибір на проспект Ілліча, що починається від площі імені Леніна і тягнеться двома центральними районами Донецька, випав не випадково. Адже саме на цій магістралі розташований Палац спорту «Дружба», що є своєрідною «кузнею» світових рекордів зі стрибків із жердиною. Свого часу саме тут Сергій Бубка встановив три світових рекорди, перевершити які нікому не вдалося досі. А нині тут щороку відбувається міжнародний легкоатлетичний турнір «Зірки жердини», де «клепає» рекорди теж відома російська рекордсменка, почесна громадянка Донецька Олена Ісінбаєва.

Проте ініціатори перейменування навіть не приховують, що віддати належне спортивним звитягам легкоатлета — виявляється, тільки півсправи. Адже водночас вони намагаються «врятувати» місто від наслідків виконання указу Президента України, що передбачає перейменування центральних вулиць, назви яких нагадують про комуністичне минуле. А серед варіантів майбутніх назв не виключається вшанування пам’яті Степана Бандери, Івана Мазепи, Симона Петлюри тощо. «Проспект Ілліча може стати проспектом Бандери! — не приховує емоцій Ігор Попков. — Однак ніколи не стане, якщо ми його перейменуємо раніше на проспект Сергія Бубки».

Наразі ініціативна група вже розпочала збір підписів донеччан під відповідним зверненням до міського голови. Щоправда, у міськраді поки навіть не чули про згадану ініціативу — це підтвердив на зустрічі з журналістами міський голова Донецька Олександр Лук’янченко. Та й узагалі, на ідеї перейменувань тут традиційно реагують без ентузіазму. «Якщо це перейменування — тільки данина моді перейменувань, то я ставлюся до цього негативно, — каже мер. — Сьогодні місто має важливіші завдання».

А як відреагує на таку ініціативу земляків нинішній президент НОК України Сергій Назарович Бубка, який зовсім недавно за Олімпіаду в Пекіні був нагороджений орденом Ярослава Мудрого, невідомо. Хоча не секрет, що свого часу, коли вже йшлося про ймовірність перейменування однієї з вулиць на його честь, він був не у захваті. Хоча й не заперечував.