Купка оптимізму в країні хаосу

09.09.2008
Купка оптимізму в країні хаосу

Сподіваємось, наші надії не здуються. (Фото Укрінформ.)

Сьогодні у французькому курортному містечку Евіан відбудеться саміт Україна—ЄС. На яких позиціях наша країна, затягнута в черговий політичний пат, підходить до саміту, пояснити можна одним словом, з набору непарламентської лексики. Україні, яка кілька років перебуває у перманентній політичній кризі, а віднедавна вскочила ще й у різку кризу, складно буде продемонструвати європейським партнерам монолітну стратегію, а ще складніше — запевнити їх, що «домашні завдання» на шляху до євроінтеграції наступний уряд буде виконувати справно, акуратно і вчасно. Втім пік кризи не означає, що всі зусилля, витрачені МЗС та кількома іншими відомствами на вічній дорозі в Європу, пішли намарно. На Михайлівській площі вірять, що в підсумковій декларації евіанського саміту буде вказано про «європейські перспективи України».

 

«Сподіваюся, що рішення саміту спростують песимістичні прогнози скептиків та посилять позиції прихильників європейської інтеграції в Україні», — каже заступник міністра Костянтин Єлесєєв. Він не має сумніву в тому, що «саміт матеріалізує ініціативи Президента України про укладення з ЄС не оновленої партнерської чи сусідської угоди, на чому наполягав ЄС, а саме угоди про асоціацію». У МЗС вважають, що Європа повинна зрозуміти: зафіксувавши документально єесівську перспективу України, євроспільнота посприяє консолідації українського суспільства, згуртуванню навколо спільних цінностей, спільної мети.

Отже, українці їдуть на саміт «по європейську перспективу». Водночас попри мажорний настрій зовнішньополітичного відомства, яке на цю перспективу працювало в усіх своїх «скликаннях», дипломати знають: вірогідність, що прагнення асоціації в ЄС буде зафіксовано в документах завтрашнього саміту, тяжіє до нуля. «Ситуація в Україні не сприяє створенню клімату для більш амбіційних угод», — визнав пан Єлесєєв. У МЗС сподіваються, що завтра в Евіані буде підписано політичну заяву щодо тексту майбутньої угоди між Україною—ЄС. Якою вона буде?

У переданому агенції УНІАН коментарі Василя Кирилича, речника МЗС, йдеться про «домовленості щодо розробки нового практичного інструмента, що замінить План дій Україна—ЄС». На цей документ МЗС покладає два основні завдання. «По­перше, він має підготувати майбутню угоду про асоціацію... По­друге, вона передбачатиме значну масу роботи з наближення регуляторного законодавства України до норм та стандартів ЄС, — тлумачить пан Кирилич. — Це фактично перетворює майбутній документ на аналог передвступних механізмів, які дотепер використовувалися між ЄС та країнамикандидатами на членство».

З іншого боку «переговорного процесу» чути менш оптимістичні заяви. Видання EUobserver зазначає, що проект підсумкової заяви саміту не передбачає європейської перспективи для нашої держави. І додає, що проти слова «перспектива» у фінальній заяві виступили Німеччина, Бельгія, Нідерланди.

Зате з того боку «барикад» більш упевнено говорять про можливість ухвалення на евіанському саміті рішень, які пришвидшать підписання угоди про вільну торгівлю між Україною та Євросоюзом. Про це, зокрема, в інтерв’ю газеті «Сєгодня» сказав амбасадор Німеччини в Україні Ганс­Юрген Гаймзет. У Києві теж очікують, що реально угода про ЗВТ може бути підписана максимум до наступної осені, оптимістичний варіант — навесні 2009 року.

Крім стратегії, українська сторона їде «по візи». Як зазначив речник МЗС, одним із основних питань, з якими Президент Віктор Ющенко вирушить до Евіана, стане регулювання режиму взаємних поїздок громадян України до ЄС та мешканців ЄС — до України. Реального, а не паперового спрощення візового режиму проситиме Україна в своїх європейських партнерів. У ідеалі, як каже пан Кирилич, — навіть «започаткування діалогу про безвізові умови поїздок для українських громадян». Але це в ідеалі...