Генацвале позадкували

03.09.2008

З–поміж близько десятка проектів резолюцій стосовно російсько–грузинського конфлікту Верховна Рада України не зуміла обрати жоден. Ні на що голосів не вистачило — ні на схвалення вміння Росії «прінуждать к міру», ні на засудження агресії до країни, яку донедавна в Києві приязно величали братньою. Словом, вибачте, грузини, підвели вас українські генацвале. Україна, роз’єднана внутрішніми чварами, так і не змогла заявити єдиним голосом про своє ставлення до масштабних подій, котрі кидають тінь і на її власну безпеку, і на її майбуття.

Чому так сталося — зрозуміли й мало занурені в політичні нюанси громадяни. Пригадуєте підручникове полотно, один із взірців соцреалізму, на якому радянські люди в тилу ворога припали вухами до рації? Пам’ятаєте назву цієї картини? «Сиділи й слухали Москву». Сиділи й слухали Москву — це, власне, метафора до подій у Верховній Раді навколо підтримки Грузії. Більш дипломатично охарактеризував ситуацію спікер Верховної Ради Арсеній Яценюк: «Парламент дуже складно відображає внутрішню українську позицію і, на превеликий жаль, досить часто орієнтується на зовнішні фактори».

БЮТ, Партія регіонів та комуністи унеможливили прийняття парламентом консолідованої позиції щодо російсько–грузинського конфлікту. «Для нас це кричущий факт, на який ми не можемо не реагувати, — заявив учора голова фракції «Наша Україна—Народна Самооборона» В’ячеслав Кириленко. — Завдяки «принциповій» позиції наших партнерів (мається на увазі БЮТ, партнерів по коаліції, тепер уже колишній. — Ред.) Верховна Рада спромоглася лише на прийняття нікому не потрібної постанови про створення тимчасових слідчих комісій (з перевірки фактів постачання української військової техніки до Грузії. — Ред.), яка не дає жодної відповіді на виклики, які постали перед Україною внаслідок російсько–грузинського конфлікту». На думку Кириленка, «відсутність бажання у наших партнерів чітко і публічно оголосити про підтримку територіальної цілісності Грузії, а також дати публічну оцінку діям ЧФ, який брав участь у бойових діях біля берегів Грузії, використовуючи для цього нашу суверенну територію, для нас стало, м’яко кажучи, неприємною обставиною, що унеможливлює наше подальше співробітництво з БЮТ у рамках коаліції».

«Це виклик нам усім. Це приниження для українського народу, бо це приниження нашої цілісності і наших кордонів», — так різко охарактеризував анемічність Верховної Ради Президент Віктор Ющенко. На думку глави держави, «депутати не знайшли мужності дати відповідь на запитання найвищої національної ваги».