Менше б, та краще

28.08.2008
Менше б, та краще

Рекордно жнивувала Україна...

Аграрії України майже завершили жнива. Зернові зібрані на 96 відсотках площ, намолочено 43 мільйони тонн зерна, з яких 26,5 мільйона — пшениці. Загалом же цього року аграрне міністерство планує отримати 48,7 мільйона тонн зернових та зерно­бобових культутр. «Це буде один із найбільших валових зборів не тільки за період незалежності, а й за всю історію України», — наголосив заступник міністра аграрної політики Юрій Лузан. Здавалося б радіти треба, проте, щоб такі обсяги освоїти та на них заробити, треба докласти значних зусль. Як із боку уряду, так і з боку селян. Адже значний обсяг зерна на ринку автоматично знижує його ціну.

 

Надлишок знімуть

«Дійсно, в нас зараз перевиробництво, і є певні проблеми зі зберіганням, використанням зерна. Проте існують і державні програми, які повинні це питання вирішити», — додав заступник міністра. Основні способи зняття наявного надлишку — формування Державного продовольчого резерву, Аграрного фонду. Так, обсяги останнього становлять більше 881 тисячі тонн, з яких уже заготовлено 121 тисячу. А ціни, за якими Аграрний фонд здійснює закупки, формуються залежно від серед­ньозважених біржевих цін. Так, середня ціна на пшеницю третього класу становить 1300 гривень, і саме за цією ціною Аграрний фонд її й закуповує. «Ця ціна справедлива і, на нашу думку, спонукає сільгоспвиробників продавати пшеницю до Аграрного фонду», — впевнений Юрій Лузан.

Також частина зерна піде на фор­муван­ня незнижуваних регіо­нальних запасів зерна. Законодавством визначено, що їхній обсяг повинен бути в межах тримісячної потреби кожного регіону. «Загалом близько 1,5 мільйона тонн, з яких уже є 500 тисяч тонн. Фінансові ресурси для заготівлі зерна є, тож найближчим часом це завдання буде виконано», — відзначив заступник міністра.

Окрім цього, Кабмін розпорядився здешевлювати кредити заготівельним організаціям, тваринницьким комплексам, хлібопекарським заводам та млинам, комбікормовим заводам. «Із державного бюджету додатково виділено 400 мільйонів гривень для здешевлення кредитів. Ці кошти якраз і спрямовуються на вирішення проблеми», — переконує заступник міністра. Активно здійснюється експорт зерна. Україна уже вивезла 3,2 мільйона тонн зерна, з них — 1,5 мільйона пшениці. «Потреба нашої держави в продовольчому зерні близько семи мільйонів тонн. Уже зібрано 26. Тож обмежень експорту не буде», — додає він. А за оцінками експертів, цьогоріч зерна експортують близько 22 мільйонів тонн.

В уряді владнали й проблему прискореного повернення ПДВ зернотрейдерам та експортерам зерна. За прийнятою постановою, податкові служби мусять його повернути не пізніше, ніж за місяць. За словами Прем’єр­міністра Юлії Тимошенко, уряд повертатиме податок лише тим експортерам, які закуповують зерно за цінами не нижче 816 гривень за тонну і тільки безпосередньо у сільгоспвиробників.

Найбільше фуражу

Проте якість врожаю могла бути й кращою. «Ми вийшли на більш низькі показники якості зерна, ніж очікувалось. І в першу чергу постраждала якість пшениці. Сьогодні за результатами якості зерна, що лежить на сертифікованих складах, ми можемо сказати, що пшениця шостого класу сьогодні становить 54 відсотка від загальних обсягів. Для порівняння, у сезоні минулого року такої пшениці у нас було близько 20 відсотків», — відзначив аграрний міністр. За оперативними даними МінАП, пшениця першого­третього класів становить наразі лише 11 відсотків, тоді як минулого року її частка становила аж 40 відсотків. Проте така проблема спостерігається не тільки в Україні, а й Росії, Білорусі, Німеччині, заспокоїв аграрний міністр.

Щоб запобігти падінню цін на фураж, а за прогнозами аграрного міністерства, його обсяги становитимуть близько 40 відсотків від загалу, уряд хоче розробити спеціальні захисні програми. Насамперед, постановою уряду та відповідними рішеннями Міністерства аграрної політики буде встановлена мінімальна ціна на зерно шостого класу на рівні 816 гривень за тонну. Нагадаємо, що теперішня середня оптова ціна — близько 700 гривень. «Така ціна, я вважаю, буде серйозною підтримкою для аграріїв», — переконана Прем’єр­міністр.

«Тож у нас є всі можливості, щоб і стабілізувати цінову ситуацію, і вирішити питання щодо розміщення цього зерна і в регіонах, і за напрямами використання», — заспокоїв Юрій Лузан.