Сокира у відставці

20.08.2008
Сокира у відставці

У Карпатах такої картинки ми вже не побачимо.

24 години — саме стільки часу відвів Президент Кабінету Міністрів на те, щоб вирішити всі питання, пов’язані з фінансуванням робіт із відновлення об’єктів, постраждалих від повені в західних регіонах України. А керівників місцевих адміністрацій глава держави попередив: тих, на чиїх територіях до 15 листопада не будуть відбудовані всі зруйновані стихією будинки, чекає звільнення.

Разом із «губернаторами» шести постраждалих від повені областей, які прибули на розширене засідання Ради національної безпеки й оборони, Президента уважно слухали профільні міністри та Юлія Тимошенко. Прем’єр–міністр послухалася Ющенка і на його прохання перервала відпустку заради участі в засіданні РНБО, присвяченому перебігу ліквідації наслідків повені на територіях, оголошених зоною надзвичайної екологічної ситуації. За інформацією радника глави держави Лілії Поречкіної, вчора зранку Тимошенко прилетіла до Києва через Відень. Нагадаємо, напередодні президентський секретаріат оголосив, що Прем’єрка відпочиває на Сардинії в компанії свого найближчого оточення та Леоніда Кучми.

Розпочавши засідання як голова РНБО, Президент подякував працівникам МНС, Міністерства оборони та іншим учасникам за «величезну роботу» з ліквідації наслідків повені й одразу посуворішав. За словами Віктора Ющенка, Міністерства надзвичайних ситуацій та оборони мають недостатнє технічне й фінансове забезпечення, тож необхідно внести відповідні зміни до бюджету на поточний рік. Глави цих відомств повинні підготувати відповідні фінансові пропозиції. Також В.Ю. дав Міноборони доручення продумати доцільність формування інженерних батальйонів на тих територіях, де часто доводиться залучати армію для ліквідації наслідків стихійних лих.

Не отримує повного фінансування й Державна служба автодоріг, яка відбудовує зруйновані стихією транспортні шляхи. «Абсолютна більшість робіт здійснюється сьогодні без фінансування», — зауважив Президент, звернувшись до уряду та Прем’єр–міністра з проханням за добу розібратися з цією ситуа­цією й затвердити розбивку тих об’єктів, які насамперед потребують фінансування.

Куди і як надходять кошти, виділені для ліквідації наслідків стихії, глава держави попросив контролювати Генпрокуратуру і Рахункову палату. І попередив: щойно йому стане відомо про нераціональний розподіл державних грошей «під килимом», як порушникам доведеться суворо відповідати перед РНБО і прокуратурою. «Не дай Бог вам на людському горі продовжувати ту практику, до якої звикли», — наголосив Ющенко.

Місцеву владу Президент попросив найближчим часом завершити відведення ділянок потерпілим громадянам і до 15 листопада відбудувати всі зруйновані повінню будинки. В.Ю. пообіцяв, що ухвалюватиме персональне рішення щодо подальшого перебування на посадах тих голів адміністрацій, які не вкладуться в цей термін.

Також голова РНБО доручив компетентним органам протягом 30 днів розглянути можливість створення заповідників, національних парків, щоб захистити українські ліси від тотальної промислової вирубки. Прокуратурі й органам внутрішніх справ Президент дав завдання активізувати природоохоронну діяльність і взяти під жорсткий контроль ці процеси.

Як повідомив після засідання перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш, Рада нацбезпеки і оборони ухвалила рішення про припинення промислової вирубки деревини в Карпатських лісах. Це зроблено з метою попередження надзвичайних екологічних ситуацій у лісах Карпат. Надалі тут відбуватиметься лише санітарна вирубка.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>