Кисню малувато

19.08.2008

Атмосферне повітря

Спостереження за станом забруднення проводились у 53 містах на 164 постах. У Дніпропетровську були зафіксовані шість випадків високого забруднення повітря сірководнем, коли вміст забруднювальної домішки перевищує разову ГДК (гранично допустиму концентрацію) у п’ять разів і більше. Максимальна концентрація сірководню в повітрі промислового міста (переважно в районі проспекту Петровського) становила 9,9 (ГДК). Ймовірні джерела забруднення — металургійний завод імені Петровського та коксохімічний завод.

Поверхневі води суші

У ДніпровськоБузькому гирловому районі (узбережжя Чорного моря) на шести точках відбору 8—10 липня були зареєстровані сім випадків дефіциту кисню на рівні екстремально високого забруднення (ЕВЗ). Причина полягала в гідрометеорологічних умовах району — слабкому перемішуванні водних мас на мілководді при високій температурі води. Ще на трьох точках у цьому районі моря відзначався низький вміст розчиненого у воді кисню.

Випадки високого забруднення, коли вміст хімічних речовин перевищує ГДК в десять разів, були зафіксовані на 30 водних об’єктах у 37 пунктах по восьми інгредієнтах та на одній точці відбору північно­західної частини Таганрозької затоки по одному інгредієнту.

У річках Західний Буг і Полтва, річках басейну Дніпра (Горинь, Устя) відзначено дев’ять випадків ВЗ сполуками азоту амонійного та нітритного. Причина — скиди комунальних підприємств міст: Львова, Кам’янки­Бузької, Хмельницького, Рівного та деревообробного комбінату Оржіва.

У річках басейну Приазов’я (Кальміус, Кальчик, Кринка, Булавин) сталося чотири випадки ВЗ азотом нітритним та сполуками марганцю, два — сполуками міді. Джерелами високого забруднення були скиди промислових підприємств Донецька, Маріуполя, Єнакієвого.

Високе забруднення річок басейну Сіверського Дінця (Казенний Торець, Бахмут) сполуками міді та марганцю зумовили промислові скиди підприємств міст Слов’янськ і Артемівськ. Випадки високого забруднення сполуками марганцю та міді в річках басейну Дніпра (Случ, Ірпінь, Остер, Удай, Самара, Вовча, Павлоград) були спричинені неорганізованими скидами відходів з території міст: Сарни, Козелець, Прилуки, Новомосковськ, Павлоград та підприємств виробничих управлінь водно­комунального господарства цих міст.

У водах Азовського моря поблизу Таганрозької затоки зареєстровано випадок високого забруднення азотом нітритним, що пов’язано з промисловокомунальними скидами Маріуполя в річці Кальчик.

Радіаційна ситуація

За даними 181 станції мережі спостережень гідрометслужби, потужність експозиційної дози (ПЕД) гамма­випромінювання перебували на території України в межах 7—8 мкР/год. Найвищі рівні зафіксовані в місті Чорнобиль (зона відчуження) — 28 мкР/год та місті Коростень (третя зона) — 25 мкР/год.

У Києві гамма­фон змінювався від 12 мкР/год (4, 14, 20 та 22 липня) до 15 мкР/год (16, 28 та 31 липня), в середньому за місяць становив 14 мкР/год. Це відповідає природному рівню, який в Україні не перевищує 20 мкР/год.

Інформацію надано Центральною геофізичною обсерваторією МНС України.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>