Вогненні вихідні

19.08.2008
Вогненні вихідні

На цьому «любительському» фотознімку видно, як люди гасять вогонь... сосновим гіллям. (Фото ГУМНС Харківської області.)

Протягом минулих вихідних температура досягла піку, і кожна необережно впущена на суху траву чи листя іскра неодмінно викликала полум’я. Лісові, лісостепові та степові пожежі виникали стихійно ледь не на всій території країни, крім, можливо, західних регіонів. Слава Богу, людських жертв немає, проте збитки для лісового господарства та екологічну шкоду ще доведеться підраховувати. Тим часом вогонь погасили не скрізь.

 

Харківщина

У Харківській області вогонь спалахнув найраніше — ще минулого четверга. Тоді біля села Семенівка Ізюмського району зайнялося близько п’яти гектарів лісу, з яких за кілька годин вогонь перекинувся ще на півсотні гектарів. Верхова, а потім і низова пожежа поширювалася настільки швидко, що людей для її гасіння не вистачало разом у Держлісгоспу та МНС. Не для всіх 211 людей, задіяних у гасінні, вистачало обладнання, тож, за свідченнями очевидців, багато хто боровся з вогнем дослівно «голими руками»: прибиваючи палаючу траву гілками чи засипаючи піском. Із семи районів Харківщини надіслали дев’ять пожежних машин, ще десять прибуло з Харкова, два вертольоти оцінювали масштаби пожежі з висоти і координували дії пожежників, а два літаки АН — 32П скидали воду на ліс, що горів. До ночі четверга пожежу нібито взяли під контроль. Уже тоді говорили, що подібного вогню Харківщина не бачила вже десять років. Наступного дня міністр із надзвичайних ситуацій Володимир Шандра рапортував: «Горіло близько 100 гектарів лісу в Харківській області. Ми вперше в історії України задіювали пожежні літаки. Два Ан–32П зробили чотири заходи на палаючий ліс. Разом із наземними силами пожежу було спочатку локалізовано, а потім ліквідовано». Проте розслаблятися було рано.

У суботу, 16 серпня, вогонь знову дав про себе знати в Ізюмському районі, між селами Червоний Шахтар та Іванівка, на території «Приріднецького лісництва». Тут загорілося близько 80 гектарів хвойного лісу. Вітер швидко розносив полум’я: вже в неділю пожежа «їла» близько 500 гектарів лісу і за день розрослася до 900 гектарів (400 гектарів — верхова та 500 гектарів — низова). Вночі з неділі на понеділок вітер уперто гнав полум’я до села Червоний Шахтар, де людей попередили і вже збиралися евакуювати, але напрямок вітру поступово змінився, і евакуацію скасували — про це повідомили «УМ» у центрі пропаганди Головуправління МНС у Харківській області. Станом на вчорашній ранок МНС повідомляло, що пожежу в Харківській області вдалося локалізувати до 15 гектарів лісу. Вогонь продовжували гасити 1355 співробітників Держлісгоспу та МНС, 134 пожежних і пристосованих до пожежогасіння машини, цистерни з водою, і все ті ж два гелікоптери та два пожежні літаки. Коли вдасться впоратися з пожежею — вогнеборці не беруться прогнозувати. Це дуже залежить і від погоди. З’ясовують і причини загорання. Швидше за все — чергова людська необережність із вогнем, плюс спека й вітер.

В іншому районі Харківщини — Валківському, біля села Костів загорілося ячмінне поле площею 30 гектарів, з яких половина встигла згоріти, поки пожежу загасили. Причина — селяни невміло і невчасно палили стерню. Можна лише здогадуватися, що могло б статися, якби вогонь перекинувся на села.

Чернігівщина

Пожежа виникла пополудні минулої суботи на території Остерського військового лісгоспу, що в селищі Десна Козелецького району Чернігівщини, поблизу відомого полігону «Десна». Тут так само «розповсюджувачем» вогню став легкозаймистий хвойний ліс, і вже невдовзі його горіло 350 гектарів (200 — верхова пожежа, 150 — низова). Гасити її взялися самі військові, разом із лісівниками та пожежниками МНС. Тут також задіяли пожежний літак з Ніжина АН–32П. Усього працюють 1050 чоловік та 113 пожежних та інших машин.

Однак на Чернігівщині не вдалося запобігти безпосердній шкоді для населених пунктів: у неділю вогонь повністю знищив більше десятка житлових будинків у селі Косачівка, позбавивши даху над головою 16 його мешканців. Зараз солдати обкопують осередки пожежі, намагаючись не віддати їй решту Косачівки. Того ж дня біля села Красилівка Козелецького району на пшеничному полі площею 250 гектарів виникла пожежа, яка знищила 30 гектарів пшениці.

У МНС припускають, що пожежу спричинили самі військові своїми стрільбами на полігоні.

Погашене

На Дніпропетровщині дві пожежі вирізнялися особливо, адже тільки вони знищили разом понад 100 гектарів насаджень. У суботу запалали володіння Васильківського лісництва. Незважаючи на зусилля бійців МНС, згоріло до 40 гектарів верхівок лісу та ще близько 30 га трави.

А в неділю загорівся травостій у районі села Проточі Царичанського району. Як розповів голова Зорянської сільської ради Василь Кисличний, у місці загоряння тривалий час не випасали худобу, оскільки воно розташоване досить далеко від населених пунктів. Тому й трава «вимахала» добряча. Хоч і в цьому випадку було задіяно значні сили співробітників МНС, без значних втрат не обійшлося. Загалом вигоріло до 40 гектарів травостою, у тому числі й на території сусіднього — Петриківського — району.

Усього за вихідні на Дніпропетровщині сталося 146 пожеж. Співробітники Головуправління МНС області не приховували, що такою одночасною кількістю загорянь вражені.

На Полтавщині минулої суботи біля сіл Мар’янівка, Руденківка та Пудлівка Новосанжарського району, на території Новосанжарського лісництва пожежа виникла одразу на двох осередках хвойного лісу і розрослася до 85 гектарів (42 га — верхова та 43 га — низова). Гасили її цілий день, застосовуючи навіть пожежні потяги Південної залізниці. Пізно увечері з вогнем таки впоралися. Як повідомляє Управління МНС області, жертв і постраждалих немає.

На Луганщині 16 серпня поблизу села Луб’янка Білокуракінського району спалахнула лісостепова пожежа площею близько 30 гектарів. До вечора співробітники Державної пожежної охорони МНС локалізували вогонь.

У суботу біля села Виноградове Цюрупинського району Херсонщини також загорілося 45 гектарів хвойного лісу. О 21.05 того ж дня пожежу загасили. Жертв і постраждалих немає. Причину пожежі та збитки встановлюють.

Лісостепова пожежа також сталася в Криму, біля села Тополі Бахчисарайського району, на площі близько 25 гектарів. Знову ж таки пожежники рапортують про її успішне загашення.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>