Засліплені наживою?

02.08.2008
Засліплені наживою?

Календар, написаний шрифтом Брайля.

«Промінь», єдина в Україні газета для сліпих та слабкозорих, може припинити існування. 95 тисяч гривень — стільки становить борг за оренду приміщення редакції на Печерську в Києві. Десять тисяч гривень щомісяця сплачує видання Українського товариства сліпих (УТОС) комунальному підприємству «Липки житлосервіс» за оренду... власного приміщення.

— Абсурд оренди полягає в тому, що будинок зводився на кошти Українського товариства сліпих, — розповідає головний редактор об’єднаної редакції періодичних видань УТОС «Заклик» Іван Таран. — Перші два поверхи займало центральне управління УТОС, інші два — житлові квартири, надані членам товариства.

Чотириповерхова будівля редакції — поруч із метро «Кловська». Поряд — сквер, дитячий майданчик.

За словами головного редактора газети, охочих викупити будівлю вистачає — надто ласий це район.

За словами пана Тарана, 1988 року вийшов указ про передачу відомчих будинків ЖЕКам. Хоча документ стосувався лише житлових будинків, а не адміністративно­житлових, будівля, де розташувалася редакція, перейшла в комунальну власність. Орендна плата з кожним роком зростала — разом із підвищенням цін на житло у Києві. Зрештою, видання опинилося у борговій ямі, адже такій газеті стати прибутковою нереально. Наклад у «Променя» невеликий: близько трьох тисяч примірників. Тисяча виходить шрифтом Брайля для незрячих, дві тисячі — укрупненим шрифтом для слабкозорих читачів. Коштують такі видання, відповідно, 7 гривень і 35 копійок.

— Для пересічної людини газета — джерело інформації, а для сліпого — рятунок від самотності, — переконаний Іван Таран. — Ми намагаємося якомога більше розповідати про події УТОСу, про життя сліпих за кордоном. Читачі цікавляться різноманітними пільгами, обладнаними світлофорами та побутовими приладами для незрячих, новинками спеціалізованої та озвученої літератури. Останнім часом активізувалася рубрика знайомств. Чимало читачів із різних куточків України познайомилися за допомогою газети, створили сім’ї.

За словами Івана Тарана, зі зникненням газети сліпі читачі залишаться без жодної друкованої періодики, адже «Промінь» — єдине рельєфне видання в Україні, що інформує незрячих читачів про події в Україні і світі.

Ольга ГЛАДКОВСЬКА

 

Тільки цифри

Всесвітньої організації охорони здоров’я, кількість сліпих людей у світі досягла 40 млн. осіб. Щорічно інвалідів зору стає більше на мільйон. В Україні їх понад 50 тисяч. Згідно зі статистикою, пересічний українець, який користується послугами бібліотеки, читає в середньому 10—12 книг на рік. Людина з вадами зору бере у спеціалізованій бібліотеці 50—52 книги щороку.

 

Довідка «УМ»

Шрифт Брайля — шрифт для сліпих — був розроблений французьким педагогом Луї Брайлем, який у трирічному віці втратив зір, поранивши очі шилом. Брайлю було всього п’ятнадцять, коли він винайшов новий шрифт — умовний алфавіт із комбінацією шести рельєфних точок. У системі Брайля функціонує 63 перестановки.

1829 року Луї Брайль опублікував свою працю, де описав власну систему, яку доповнив розділовими знаками, цифрами і нотами.