«Новинар» помер

02.08.2008

Останній номер україномовного тижневика «Новинар», якому от–от мав виповнитися рік, вийшов учора. Журналістів поставили перед фактом втрати роботи лише напередодні 31 липня. «Такого повороту подій ніхто не чекав, — розповіло «УМ» джерело в уже закритому «Новинарі». — Ми працювали вже над матеріалами для наступного випуску, а нам повідомили, що журнал закривається, пояснивши нерентабельністю. Також говорили про проблеми з обсягами реклами, збуту...» За словами ж самого власника медіа–холдингу Джеда Сандена, головною причиною закриття журналу стало мовне питання. «Журнал українською мовою продавався тяжко», — визнає видавець. Водночас у своїй заяві американець висловлює віру, що україномовна преса має майбутнє.

«Так, на сході український продукт, може, й не купують, але справа тут зовсім не в мові, — зазначає журналістка видання. — Якщо в журнал вкласти більше сил та енергії, то можна вийти на прибуток. Але для цього одного року мало».

Для керівництва тижневика «Український тиждень» припинення існування головного україномовного конкурента стало справжньою несподіванкою. «Аби журнал почав самоокуповуватись, потрібно три роки, — прокоментував ситуацію головний редактор «УТ» Роман Кульчинський. — Вважаю, що проблема закриття «Новинаря» надумана. Попит на україномовні видання є, зокрема, наш тираж постійно зростає».

Усе, що відтепер нагадуватиме про журнал, — його інтернет–версія, яку в KP Media планують розвивати. Зокрема, в планах Сандена — «переключити» частину журналістської команди друкованого видання на інтернет–версію. Утім більшість журналістів уже нині перебуває у пошуках нової роботи. І лише деяким запропонували співпрацю у виданнях медіа–холдингу.

 

ДОВІДКА «УМ»

Тижневик «Новинар» входить у медіа–холдинг KP Media, що також видає в Україні англомовну газету Kyiv Post, журнали «Корреспондент», «Афіша», жіночий журнал Pink, щоденну міську газету «15 хвилин», україномовний жіночий тижневик «Пані», щомісячний жіночий журнал українською мовою «Вона». Також у його структуру входить інтернет–портал bigmir.net, сайти «Корреспондент», «Новинар», фінансовий сайт Ricardo та сайт uaSport.