«Кернесіана» з приводом

24.07.2008
«Кернесіана» з приводом

Геннадій Кернес прибув у Київ до МВС. (Фото УНІАН.)

Упертого секретаря Харківської міськради Геннадія Кернеса таки вдалося допитати як свідка. Правда, не без пригод і скандалів, які відразу набули політичного відтінку. Учора «УМ» уже повідомляла, що Кернеса, який досі ігнорував виклики слідчих, довелося везти на допит силоміць. Події розгорталися з блискавичною швидкістю...

 

І «швидка» не допоможе

Джип секретаря міськради, що рухався проспектом Леніна в Харкові, несподівано перехопили три автівки дорожньо–патрульної служби з донецькими номерами. Із машин вийшли дужі хлопці у масках і чорному камуфляжі. Геннадій Кернес проігнорував їхнє прохання пересісти до міліцейського авто, заблокувавшись у джипі разом з водієм та власними охоронцями. Хвилин за двадцять на місце пригоди прибули адвокати Кернеса, кілька чиновників мерії та журналісти. Але розмова не склалася, бо сюди ж під’їхала карета «швидкої допомоги», яка взялася «рятувати» Кернеса. Хто її викликав, залишилося таємницею. Кернес безперешкодно віддав себе в руки медикам і рушив у бік вулиці Сумської.

Правоохоронці поїхали слідом. А біля саду Шевченка, скориставшись зупинкою реанімобіля, перенесли секретаря з одного салону в інший. Охоронці Кернеса чинили опір як могли, кидаючись під колеса автівок ДПС. Але цього разу Кернес не уник спілкування зі слідчим.

«Гепо, до вас є справа. Чотири справи»

Невдовзі виявилося, що Геннадія Кернеса повезли до Києва, в Головне слідче управління МВС. У столиці секретаря Харківської міськради допитували аж до 21.50. Кернес потім поскаржився, що його, бідолаху, навіть у туалет не відпускали і не дозволяли телефонувати.

А між тим у Харкові зчинився неабиякий переполох. Охоронці секретаря заявили в міліцію про його викрадення; чиновники зібралися на екстрене засідання і мізкували, що їм робити далі; мер Харкова пообіцяв перервати відпустку і негайно повернутися до міста; правоохоронці ледве встигали відбивати атаку політиків і журналістів. Пристрасті трохи вгамувалися лише після того, як на сайті МВС з’явився офіційний коментар. У ньому йшлося про те, що Кернес протягом двох місяців ігнорував запрошення правоохоронців, тому довелося його привести силою. «Це примусовий привід до слідчого, який настає для будь–кого, хто ухиляється від надання свідчень, — пояснив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко в заяві для ЗМІ. — У нашій країні до слідчого ходять і Президент, і міністр внутрішніх справ, й інші високі посадові особи. Буде ходити і громадянин Кернес».

Учора вранці Міністерство внутрішніх справ повідомило, що Геннадій Кернес проходить — наразі як свідок — у чотирьох кримінальних справах: «за фактом хуліганства та заподіяння середньої тяжкості тілесних ушкоджень гр. М.» та «відкритого викрадення майна гр. Г».; про замах «гр. М» на вбивство у спосіб, небезпечний для багатьох осіб, у тому числі й Кернеса; незаконне розповсюдження наркотиків (за матеріалами справи, Кернес буцімто причетний до обігу «наркоти»); завдання тілесних ушкоджень «гр. Р.» у приміщенні Харківського виконкому.

«Знаю про те, що депутати намагаються політизувати процес, але це просто допит свідка, — заявив Луценко. — Якщо в ході слідства буде встановлено обставини, які зможуть призвести слідчого до перекваліфікації статусу пана Кернеса, наприклад, на підозрюваного або звинувачуваного, то це можна зробити, на жаль, лише після дозволу органів прокуратури. Чесно кажучи, ми не відчуваємо активної допомоги від наших партнерів з органів прокуратури. Проте міліція робитиме все, що від нас залежить, аби очистити Харківський регіон від наркотрафіку, який перебуває під прикриттям достатньо високих і впливових політичних та адміністративних одиниць».

 

ОЦІНКИ

На всьому шляху з Харкова до коридорів МВС у Києві Геннадія Кернеса супроводжувала група політичної підтримки із Партії регіонів. «Регіонали» закликали Прем’єр–міністра Юлію Тимошенко внести подання на звільнення очільника міліцейського відомства Юрія Луценка. Також ПР вимагає від Генпрокуратури порушити кримінальну справу у зв’язку із затриманням секретаря Харківської міськради і «здійснити психіатричну експертизу Луценка, оскільки його дії є неадекватними».

У відповідь луценківська «Народна самооборона» заявила: «Зухвалість, з якою Партія регіонів почала апелювати до Прем’єра, вимагаючи подання на звільнення міністра внутрішніх справ, слугує зайвим підтвердженням того, що окремі представники цієї політичної сили ніколи не товаришували із законом». «Згадана політична сила давно перетворилася на своєрідний «дах» для тих високопосадовців, які своє відверте нехтування законом звикли видавати за опозиційні політичні переконання», — йдеться у заяві «НаСа».