В обхід Росії

03.07.2008
В обхід Росії

Президенти Ющенко, Алієв і Саакашвілі прокладають альтернативний енергетичний коридор. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Кавказьке турне Президента Віктора Ющенка плавно перейшло в третій саміт ГУАМ — Організації за демократію та економічний розвиток, який відбувся позавчора в грузинському місті Батумі. Окрім глави Української держави, у форумі взяли участь президенти Грузії Михаїл Саакашвілі, Азербайджану Ільхам Алієв, міністр внутрішніх справ Молдови Валентин Межинський. До них приєдналися президент Польщі Лех Качинський, президент Литви Валдас Адамкус, міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг, міністр транспорту та зв’язку Казахстану Серік Ахметов. Якщо узагальнити основні теми саміту — наповнення каспійською нафтою нафтогону «Одеса—Броди», початок реалізації центрального маршруту «Нової євроазійської транспортної ініціативи» через Каспій та Чорноморський регіон, врегулювання конфліктів на ґрунті сеапаратизму, — все це зводиться до одного: якомога більшого унезалежнення від Росії.

Оцінюючи діяльність ГУАМ за минулий рік, Президент України відзначив: «Формування галузевих проектів стало більш чітким, у нас є чіткіші цілі на найближчі дванадцять місяців». Зокрема, це стосується проекту Євроазійського нафтотранспортного коридору, де, за словами Ющенка, «робота проводиться на прикладному рівні, на рівні суб’єктів господарювання».

Нагадаємо, напередодні в Азербайджані було остаточно домовлено про наповнення нафтогону «Одеса—Броди» технологічною нафтою в обсязі приблизно півмільйона тонн. «Ми приступаємо до фази випробування цієї частини маршруту», — заявив Віктор Ющенко. Він відзначив також значні перспективи співпраці у розвитку транспортного і транзитного потенціалу країн ГУАМ, а також співпраці у сфері туризму, яка є однією з найбільш перспективних, насамперед з огляду на проведення в Україні та Польщі чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Тема Євро­2012 була головною під час двосторонньої зустрічі Ющенка з його польським колегою Качинським.

За результатами засідання Ради глав держав ГУАМ підписано Батумську декларацію під назвою «ГУАМ — інтегруючи Схід Європи». Основними пунктами документа стало поглиблення співробітництва в організаціїї, налагодження її партнерства зі США, Польщею, Японією, іншими державами та міжнародними об’єднаннями, а також «підтвердження готовності до подальшої розбудови енергетичної безпеки й підтримки зусиль, спрямованих на лібералізацію і диверсифікацію європейського ринку енергоресурсів». Також підписано заяву про використання транспортного потенціалу і розвиток транспортного коридору ГУАМ.