Рибаков не клює

02.07.2008

Міжпартійний з’їзд Блоку Юлії Тимошенко на закритому засіданні прийняв рішення достроково припинити повноваження народного депутата Ігоря Рибакова у зв’язку з його заявою про вихід із демократичної коаліції. Ухвалюючи таке рішення, з’їзд керувався рішенням Конституційного Суду, в якому йдеться про те, що народний депутат мусить входити до тієї фракції, за списком якої він був обраний. БЮТівці вважають, що це положення можна застосовувати не тільки до фракції, а й до коаліції.

Нардеп від БЮТ, юрист Віктор Швець учора на прес–конференції заявив, що Рибаков не має підстав вважати себе народним депутатом. Швець каже, що після рішення КС, який заборонив парламентаріям виходити з їхніх фракцій, «за логікою», неможливим є також й індивідуальний вихід депутатів із парламентської коаліції.

Тим часом заступник глави секретаріату Президента Марина Ставнійчук, коментуючи рішення з’їзду БЮТ, заявила про відсутність правових підстав для позбавлення депутатських повноважень Рибакова. Ставнійчук пояснила, що правовий статус фракції та коаліції є різним. «Якби Рибаков написав заяву про вихід із депутатської фракції, то, безперечно, тоді у БЮТ виникло б абсолютне право прийняти рішення про дострокове припинення його повноважень», — відзначила юристка Банкової.

Загалом, документи закритого з’їзду тримаються в таємниці. Можливо для того, щоб не розкривати карти. БЮТівець Олександр Буджерак у коментарі газеті «Коммєрсант–Україна» поінформував, що насправді Рибакова не позбавляли повноважень. «Ми не мали права припинити його депутатські повноваження, ми його виключили з фракції, і далі це питання буде вирішувати ЦВК», — сказав Буджерак.