Підписанти промахнулися

27.06.2008

Відставити уряд Юлії Тимошенко достроково — така мета Партії регіонів та її компаньйонів. Для цього депутати–«регіонали» навіть зібрали підписи. Але, як виявилося, трохи помилилися. Як повідомив учора журналістам Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, «Регіони» зібрали 150 підписів саме за недовіру Кабміну, тоді як потрібно було ініціювати проведення позачергового пленарного засідання ВР. Спікер зазначив, що позачергове засідання Ради може бути скликане ним тільки у випадку наявності півтори сотні підписів парламентаріїв під відповідною вимогою.

Проект резолюції щодо недовіри Тимошенко вже підготовлено — постаралися «регіонали» Лавринович, Лукаш і Єфремов. Однак Голова ВР вважає, що таке формальне рішення не надто змінить ситуацію в українському політикумі: у випадку висловлення недовіри Кабміну нинішній склад уряду буде виконувати свої обов’язки доти, доки Рада не сформує новий Кабінет Міністрів, а зробити це складно з огляду на неможливість утворити нову коаліцію.

Яценюк пояснює: «Якщо уряд буде гіпотетично відправлено у відставку, парламент одержить тільки одне: абсолютно безконтрольний уряд. Тому доцільність такої дії для мене сумнівна».

Ясна річ, «регіонали» можуть зібрати підписи по–новому — вже суто для проведення позачергового засідання ВР. Але чи буде таке «пожежне» засідання результативним? Принаймні заступник голови фракції «НУНС» Роман Зварич вважає, що в парламенті немає 226 депутатів, які змогли б проголосувати за відставку чинного Кабінету Міністрів.