Юля спустилася «до ядра землі»

27.06.2008
Юля спустилася «до ядра землі»

Учора під час поїздки до Луганської області Юлія Тимошенко спустилася в шахту імені Фрунзе ДП «Ровенькиантрацит». За всіма правилами владного піару на гірниках, Прем’єрка переодяглася у шахтарську форму, їй зав’язали хустку на голову й одягли каску, видали спеціальний жетон для спуску в кліті.

Перед тим як зануритися на тисячометрову глибину, Тимошенко майже півгодини спілкувалася з шахтарями, що зібралися на вході. Відповідаючи на питання Прем’єр–міністра, які проблеми їх турбують, вуглярі попросили підвищення зарплат і зниження цін на товари в Україні. «З цінами ми нічого не зробимо, вони ростуть в усьому світі. А зарплати треба піднімати», — сказала Юля. Вона висловила думку, що зарплата українських шахтарів має бути не нижчою, ніж у їхніх колег з Росії, тоді як зараз платня утричі менша. На зауваження шахтарів, що вони скоро підуть «з рюкзаками по світу», Прем’єрка усміхнулася: «Ну хто ж вас пустить».

«Збирайтеся в Київ. Може, нам буде легше через парламент проводити закон. А то ми закон (про престижність шахтарської праці) внесли, а він [тільки] 150 голосів набрав», — поскаржилась Тимошенко. «А ви їх (депутатів) у шахту привезіть», — запропонували гірники главі уряду. «Ну я спершу сама спущуся, а потім і їх привезу», — цитує відповідь Тимошенко сайт «Українська правда».

У шахті Юлія Тимошенко перебувала понад дві години. Піднявшись на поверхню, Прем’єрка визнала: «У мене було відчуття, ніби я спустилася до ядра землі. Там жахливі для роботи температура, вологість, запиленість». Відтак Юлія Володимирівна вважає, що можновладців треба «виховувати» саме підземними роботами: «Я хотіла б, щоб хоч раз на тиждень міністри спускалися в ті умови, в яких зараз працюють ці люди. Щоб вони відчули, наскільки країні потрібне вугілля і що країна для цього дає».

Тимошенко пообіцяла, що робитиме все, аби залучити інвестиції у вугільну галузь, запровадити погодинну оплату праці шахтарів, підвищити ціну на вугілля і зарплату шахтарям.