Зона бікіні

26.06.2008
Зона бікіні

Уже кінець червня, а туристичний ажіотаж у Криму лише починається. Цього року знаменитий півострів розраховує прийняти шість мільйонів відпочивальників, і вже в липні за місце на кримському пляжі доведеться боротись. Що ж до кримських цін, то, в порівнянні з червнем, вони зростуть ще на 15—20%. Здавалося б, скоро відпочинок на півострові буде доступний лише для людей із достатком вище середнього і просто багатіїв. Утім місцеві посадовці з оптимізмом чекають нового сезону. Вони впевнені: ані загрозлива екологічна ситуація, ані підвищення цін не відлякають пересічних поціновувачів кримського відпочинку.

 

А море де?

Перші гроші, які потенційним туристам доведеться викласти з гаманця в ім’я відпочинку, йдуть у залізничні каси. А далі всі річні заоща­дження присвячуємо лише морю. Проте до нього потрібно ще дістатись. Найдешевший спосіб: виїзд із Сімферополя тролейбусом за маршрутом «Сімферополь—Ялта» (2,5 години в дорозі за 10 грн. 20 коп.). Доїхати з Сімферополя до Ялти і Севастополя можна за 17—20 грн. маршруткою або автобусом, до Судака і Коктебеля — за 25 гривень, до Феодосії, Місхора і Сімеїза — за 27 гривень.

Загалом громадський транспорт у Криму традиційно найдешевший: вартість проїзду коливається від 75 копійок до півтори гривні, таксі по місту, — від двох до семи гривень за кілометр, а маршрутне таксі — від півтори до двох гривень за км.

Якщо ж ви вирушаєте своїм автомобілем, то майте на увазі, що бензин на Кримському півострові сьогодні дорожчий, ніж будь–де в Україні, навіть у Києві. За елітне пальне марки А98 у Криму просять 6,8 гривні, за А95 — 6,6 гривні, літр А92 коштуватиме 6,3 гривні, дизпальне — 6,8 гривні.

Дорого та сердито

Потрапивши всіма правдами і неправдами в обране місто чи селище, шанси поселитися на місці без попередніх домовленостей є хіба що в приватному секторі. Житло місцеві мешканці пропонують ще на під’їздах до курортних міст та селищ. Зокрема, на узбережжі Казантипської затоки оренда житла в приватному секторі коливається від 25 до 40 гривень із «ліжко–людини». Тут ви отримаєте в кращому випадку одне ліжко (про харчування варто забути. — Авт). «Ціни на приватний сектор у Криму цьогоріч коливаються від 5 до 200 доларів за день, — каже в коментарі «УМ» голова кримського відділення Туристичної асоціації України В’ячеслав Хачатурян. — Ще один із дешевих варіантів — застарілі пансіонати радянського типу, які обійдуться в 25—35 доларів на день».

Загалом на українців з середніми статками в Криму цього року чекають пропозиції від 100 до 300 гривень за добу. «Для того, аби відпочити в Криму, доведеться викласти близько 600—1000 гривень на день», — вважає менеджер одного з ялтинських туроператорів («Пріарт–Юг», Ялта) Марина, маючи на увазі вже дещо поліпшені умови для гостей.

А найдорожчим кримським містом залишається Ялта. Та не дуже поступаються в цінах і невеликі курортні містечка на південному узбережжі: Місхор, Кореїз, Сімеїз, Масандра, Лівадія, Алупка та Гурзуф. Ялтинський відпочинок для VIPів починається від 500 гривень за добу, включаючи харчування, басейн та інші принади. І така ситуація чи не на всьому Південному березі Криму. Очевидно, відпочинок на заході (Євпаторія, Саки, Піщане) чи сході (Керченська протока, Казантип) півострова обійдеться дешевше.

Ще один варіант зекономити на дорогому житлі — поселитись у наметах. Зокрема наметове містечко «Зелений притулок», що розташоване в урочищі Батіліман всього за 40 кілометрів від Ялти, пропонує відпочинок всього за 120 гривень на день з особи, включно з триразовим харчуванням, душем, туалетом та проживанням у наметі з проведеним туди електроосвітленням.

На коня чи під воду?

Поселившись, наївшись досхочу і скупавшись, кожному туристу просто необхідно організувати собі невелику культурну програму. Найпопулярнішим сьогодні на півострові є піший туризм уздовж Південного берега, зокрема по гірському Криму. Така семиденна подорож із наметами вартуватиме близько 1600 гривень. Ще один варіант спортивного відпочинку — організований велотур з супроводжуючим автомобілем. Один тиждень на двох колесах в найкращих районах гір і узбереж­жя Південно–Західного Криму коштуватиме близько 1550 гривень (включаючи вартість прокату велосипеда. — Авт.), або 1350 гривень — зі своїм двоколісним другом. Проте, окрім ціни, розрахуйте і власну силу, адже кожного дня доведеться долати 35–кілометрові відстані.

Якщо ж захотілось дослідити такі відомі печери, як Мармурова, Медова, Ентузіастів, Дружба чи Баїр–Хасар, доведеться викласти від 20 до 40 умовних одиниць за один день під землею (включно з орендою спорядження та послугами інструктора). Не варто забувати і про кінний туризм, який в Криму особливо популярний і аж ніяк не дешевий. Багатоденні кінні походи, що проходять найяскравішими місцями гірського Криму і узбереж­жя, вартуватимуть від 200 до 370 доларів.

І звичайно ж, Крим — рай для дайверів. Півострів Тарханкут — найпопулярніше місце для цього хобі. Ознайомче занурення під воду з інструктором на 15—20 хвилин коштуватиме близько 250 гривень, залежно від спорядження.

 

З ЯКОЮ ВАЛЮТОЮ ЇХАТИ?

«Тільки з національною!», — кажуть експерти. Адже в пунктах обміну на півострові курс явно не на користь відпочивальників. Зараз у містах Криму долар купують по 4,6 гривні, продаж — 4,8 гривні; курс євро: купівля — 7,3 грн., продаж — 7,5 грн., а один російський рубль купують по 19 копійок, продають — по 20.

 

ВОДНІ РОЗВАГИ

Скутер: 60 гривень за п’ять хвилин.

Водний атракціон «Таблетка» (схожа на кулю, зроблена з гуми і з отвором зверху, кріпиться до буксира): 10—15 гривень за п’ять хвилин

Катамаран: 10 гривень за 30 хвилин

Банан: 10 гривень за п’ять хвилин.

Водний мотоцикл: ціна однієї хвилини прокату водного мотоцикла на пляжах Феодосії становить15—25 гривень (залежно від місця, сезону)

 

А ЩО НА ПЛЯЖАХ?

Цього літа вхід на кримські пляжі не подорожчав і коливається від 5 до 10 гривень. Муніципальні ж пляжі і досі безплатні і... брудні. Оренда лежаків та парасольок обійдеться від 10 до 20 гривень на день. А якщо «природа покличе» просто на пляжі, то з вас — 1 гривня.

 

ДЕ МОЖНА ЗАСМАГАТИ ГОЛЯКА?

Улюблене місце для тих, хто любить серйозно засмагати, — бухти і бухточки на околицях гірського масиву Кара–Даг (меж Феодосією і Судаком). Така ж ситуація — на Лисій Бухті, в Канакській Балці та інших небагатолюдних куточках півострова. Цілком безплатно!

 

І ПРО ПОГОДУ...

За прогнозами синоптиків, червень залишатиметься дощовим, у липні—серпні слід очікувати справжню спеку. Зараз температура повітря в Криму — 23—25°С, а температура води досягла 18°С. Найкраще вода в Чорному морі встигне прогрітися в липні—серпні: до 28°С поблизу берега.

 

ХАРЧІ
«Дари» Азова

Азовське море вважається не таким елітним в Україні, як Чорне — воно більш промислове, а значить брудніше, мілкіше. Та й краєвиди на Запоріжжі та Донеччині бідніші за Південний берег Криму, щой казати — айвазовський би не надихнувся. Проте й сюди ми їздимо, особливо зручно родинам з дітьми — мілко, м’якенький піщаний пляж. І недорого. Ось такі ціни на ринках Бердянська та азовських околиць на власні очі побачив наш власкор Рем Федорович:

М’ясо 70 (вирізка) — 40

Сало 15—20

Фарш: яловичий 20, індюшачий — 18

Печінка 20—30

Ікра чорна 35 грн./100 гр

червона 60—80 грн./півлітра

Бички морські 4—10

Хамса 13

Горбуша 28

Сьомга 60—65

Риба копчена: судак 45

пеленгас 15 грн./кг

Язик телячий 40

Бринза 25

Помідори 5—6 грн.

Огірки 4—6

Перець 25

Картопля 4—5

Лимони 17

Черешня 12—20 грн./кг

Персики, ківі 15—18

Дині 15

Кавуни 6—8

Малина 10 гривень за скляночку

Яблука 17—18

Яйця курячі 4—6, перепелячі — 3—4

Домашнє вино 30—40 грн./півтора літра

Мед майовий 50—60 грн./літр

Киш–миш 25

 

Не морем єдиним

Сплативши за дорогу і проживання, кримські туристи зустрічаються з незапланованими витратами. І стосується це насамперед їжі. Досвід показує, що вміст свого гаманця люди залишають саме на пляжі, де існує велика спокуса водних розваг та пляжного фаст–фуду: «пахлави медової», пива і креветок. Ще один невиправданий вид витрат у Криму — купівля розливного вина. Загалом, аби знати заздалегідь, на які продуктові витрати розраховувати, варто оглянути місцеві ціни на продукти. (див. таблицю).

Олія 12—14 грн./л

Вершкове масло 6 грн./пачка (200 г)

Хліб 2,3—3,5 грн.

(буханка чи батон)

Телятина 25—40 грн./кг

Свинина 20—40 грн./кг

Сало від 15 грн.

Риба — судак від 22 грн./кг

— пеленгас від 17 грн./кг

— оселедець від 12 грн./кг

Курка 18—30 грн./кг

Філе 32 грн./кг

Варена ковбаса від 30 грн.

Копчена ковбаса від 37 грн.

Молоко 4—7 грн./л

Кефір 3,5—7 грн./л

Ряжанка 4,5—7 грн./л

Сметана 14—15 грн./л

Домашній сир 25—30 грн./кг

Сир від 35 грн./кг

(плавлений — від 15 грн./кг)

Яйця 6,5—8 грн./дес.

Картопля різних сортів 3—7 грн./кг

Капуста 3—5 грн./кг

Зелень 1,5—2 грн. за пучок

Морква 10 грн./кг

Помідори 9—12 грн./кг

Цибуля 6—7 грн./кг

Огірки 3—5 грн./кг

Яблука 20—25 грн./кг

Банани 6 грн./кг

Черешня 15 грн./кг

Кабачки 3—4 грн./кг

Мінеральна вода від 2 грн./л

Сік 5—10 грн./л

 

До речі, дещо в Криму таки подешевшало: з метою стабілізації цін влада півострова знизила ціни на 15 найменувань продовольчих товарів. Зокрема, подешевшали від 1,7% до 9% борошно, макарони, крупи гречана і манна, варені ковбаси, молоко, сир, вершкове масло, яйця, цукор, олія. Втім це порадує лише тих затятих домогосподарок, які їдуть на відпочинок із тим, щоб економити, куховарячи на всю сім’ю.

  • Вивели на чисту воду

    Жителів сіл Троянівка та Бірки, що в Зіньківському районі, обурив той факт, що приватне підприємство «Картопля Полтавщини», яке веде господарську діяльність, зокрема й на території Бірківської сільської ради, розорало орендовані землі площею 28,7 гектара, які були луками, оскільки розміщені безпосередньо біля річки Грунь-Ташань, iз таким прицілом, щоб вести на них інтенсивне землеробство. >>

  • Живі ліси Херсонщини

    У народі кажуть: щоб життя немарно прожити, треба збудувати дім, посадити дерево і виховати дитину. Лісівники Великокопанівського лісництва за своє життя висадили тисячі дерев. Справа ця доволі копітка: спочатку в спеціальних розплідниках вирощують саджанці для подальшої висадки, а пізніше за допомогою спеціальної машини їх висаджують у відкритий ґрунт. >>

  • На кордоні з війною

    Зазвичай тихе та спокійне курортне місто Бердянськ, що у Запорізькій області, нині активно укріплює свою оборону. І невипадково — відомий курорт розташований за кілька десятків кілометрів від буремного Донбасу. >>

  • Змiнив життя, сортуючи смiття сортуючи смiття

    34-річний Сергій Антоненко підкреслює: це не бізнес, а переконання. Йому прикро від того, що наша Україна, яка могла б бути райським куточком, настільки засмічена. Тому молодий чоловік, за першою освітою технік-механік, а за другою, вищою, — економіст-правознавець, от уже 10 років власними силами бореться за чистоту навколишнього середовища, розгрібаючи смітники. >>

  • Аж Тустань здригнулась...

    Маленьке село на межі Дрогобицького і Сколівського районів стало відоме кілька років тому завдяки фестивалю української історичної культури «Ту Стань!», хоча музей–заповідник існує вже давно, з 1994 року. Колишнє місто–фортеця виконувало важливу прикордонну місію і згадувалось як рівня Львову, Перемишлю і Галичу. Перші згадки про фортецю датуються 1340 роком.

    До Урича веде нелегка дорога. Здавалося б, якихось кілька кілометрів від відомого на всю Україну курорту Східниця, можна і пішки пройти. Але. Дорога проходить через ліс, у гiрськiй місцевості. Та й майже битий шлях зі щебнем автобаном не назвеш. Від найближчого міста, Борислава, до Урича — годину їзди. А з громадським транспортом ситуація ще гірша: автобус ходить раз на добу, дiстатись можна або пішки, або автостопом. Уздовж усього села протікає річечка, хати часто стоять на узвишшях, до них ведуть сходи. А одразу за селом починаються скелі, де колись була фортеця i, за місцевими легендами, бував сам Довбуш. За кілька років фестивалів місцеві звикли до туристів, але святкування масштабних корпоративів заможних підприємств тут ще не було. Нещодавній корпоратив начебто і не приховувався, але серед місцевих мешканців почали поширюватися чутки, а на сайті заповідника в цей день з’явилася інформація, що він закритий для відвідування з «технічних причин». До слова, жодне львівське ЗМІ і словом не згадало про грандіозне гуляння. >>

  • Тут починається ліс

    Державне підприємство «Львівський лісовий селекційно–насіннєвий центр» розташоване в селищі Брюховичі Львівської області. І це — єдине підприємство на всю країну, яке застосовує сучасні технології в насінництві. >>