На кордоні з війною

19.08.2014
На кордоні з війною

Хочеш миру — готуйся до війни. (автора.)

Зазвичай тихе та спокійне курортне місто Бердянськ, що у Запорізькій області, нині активно укріплює свою оборону. І невипадково — відомий курорт розташований за кілька десятків кілометрів від буремного Донбасу.

Про те, що Бердянськ — прикордонне місто, раніше мешканцям краю нагадували лише прикордонники, та й тих тут бачили не так часто. Але з початком активної фази АТО життя у містечку змінилося. Невдовзі на в’їзді до Бердянська з’явилися блокпости. Потім на під’їздах до міста було створено ще й зовнішнє кільце блокпостів.

А віднедавна у місті з’явився новий орган — Рада оборони Бердянська на чолі з міським головою, яка збирається щонайменше раз на тиждень, за необхідності — частіше, щоб координувати взаємодію силових структур. У самому Бердянську прикордонний загін було посилено людьми та технікою, сформовано роту територіальної оборони, триває набір в окрему роту МВС. Наразі в Бердянську розташувалися ще й підрозділи Національної гвардії.

Розмірене життя курортного містечка з населенням 116 тисяч змінили і тисячі біженців, які приїхали сюди із зони бойових дій як у найближче мирне місце. Тільки офіційно біженцями зареєстровано більше 2000 людей, але реально біженців у рази більше. Приватний сектор міста переповнений мешканцями Донбасу, знайти вільне житло — проблема. Поширеною практикою цього року стали випадки, коли мешканці Донбасу приїжджають на 7-10 днів, а потім продовжують своє перебування, сподіваючись, що ось-ось у їх рідних містах закінчиться війна.

Формально вони приїздять як відпочивальники: знімають житло, ходять на море, не звертаються про допомогу до влади — вирішують свої проблеми власними силами. Але їх важко назвати 100-відсотково курортниками, адже більшість приїхала сюди не від доброго життя. А потік зростає. Прикордонники повідомляють, що в останні два тижні за день до міста в’їздить по декілька тисяч громадян, більшість із Донецька та області.

Поміж мирних прибульців до міста потрапляють і диверсійні групи, а також ті, хто намагається уникнути відповідальності за злочини, скоєні на Донбасі. Саме в Бердянську було затримано самопроголошеного мера Горлівки під час спроби придбати партію зброї. А згодом і мера окупованого Стаханова, який тут переховувався під виглядом туриста. Про небезпеку терористичних актів нагадав і нічний обстріл будівлі Бердянського СБУ з вогнемета російського виробництва, про що писала свого часу «УМ».

Щоб захистити містян від небезпеки, у Бердянську введено паспортний режим. Триває й укріплення блокпостів при в’їздах до міста, польові намети замінюються на більш надійні пункти захисту. «Рішення про укріплення блокпостів було прийнято на Раді оборони міста. Ми зробили крок на випередження. Адже, як показує практика міст у сусідніх областях, диверсійні групи скоюють напади саме на блокпости. Зараз робиться все, щоб захистити особовий склад. Щодня, оберігаючи місто від непроханих гостей, ці хлопці наражають своє життя на небезпеку. Мішки з піском та намети, у яких вони були раніше, не захистять від гранатометів. Тому побудова бліндажів — це нагальна потреба заради безпеки», — розповідає міський голова Олексій Бакай.

Нині на трьох постах завершується будівництво бліндажів із бетонних блоків, перекритих бетонними плитами та присипаних землею. Тут встановлено камери відеоспостереження, вирито окопи, створено нові вогневі точки. Роботою комунальних служб та волонтерів керують військові. Сьогодні блокпости перебувають під охороною кадрових частин Національної гвардії. Як розповів керівник батальйону, хлопці, які тут чергують, нещодавно повернулись із зони АТО. «Ми були під обстрілами, тому розуміємо, наскільки потрібні будуть подібні укріплення в разі нападу. Зараз реалізується завдання з укріплення блокпостів, налагоджено тісну співпрацю не тільки з владою міста, а й із прикордонниками та громадою. І хоча ми досить далеко від рідного міста, більшість наших бійців із Дніпропетровська, ми відчуваємо допомогу та турботу місцевих жителів», — розказав командир загону.

Бійці, які проходять службу під Бердянськом, запевняють, що ситуація у місті та районі стабільна і ворог не пройде. Але додають, що розслаблятись не можна і до нападу потрібно бути готовим будь-якої хвилини. Наступним пунктом програми є перекриття всіх об’їзних шляхів до міста.

Військовий комісар Бердянська Сергій Волков теж закликає бути пильними, оскільки потік переселенців може принести із собою і хвилю бойовиків із сусідніх областей. «До кордону з Донецькою областю — 70 кілометрів, через Бердянськ проходять декілька основних трас. Ми готуємось до зустрічі з диверсійними групами і робимо все, щоб цьому запобігти», — каже він.

За останні місяці Бердянськ із просто прикордонного міста перетворився на місто, прикордонне із зоною антитерористичної операції. З улюбленого курорту Донбасу — на місто відпочинку від вибухів. Минулого року люди їхали сюди до моря і сонця, а тепер їдуть до моря, сонця і мирного неба. І так хочеться, щоб воно завжди було мирним.

  • Вивели на чисту воду

    Жителів сіл Троянівка та Бірки, що в Зіньківському районі, обурив той факт, що приватне підприємство «Картопля Полтавщини», яке веде господарську діяльність, зокрема й на території Бірківської сільської ради, розорало орендовані землі площею 28,7 гектара, які були луками, оскільки розміщені безпосередньо біля річки Грунь-Ташань, iз таким прицілом, щоб вести на них інтенсивне землеробство. >>

  • Живі ліси Херсонщини

    У народі кажуть: щоб життя немарно прожити, треба збудувати дім, посадити дерево і виховати дитину. Лісівники Великокопанівського лісництва за своє життя висадили тисячі дерев. Справа ця доволі копітка: спочатку в спеціальних розплідниках вирощують саджанці для подальшої висадки, а пізніше за допомогою спеціальної машини їх висаджують у відкритий ґрунт. >>

  • Змiнив життя, сортуючи смiття сортуючи смiття

    34-річний Сергій Антоненко підкреслює: це не бізнес, а переконання. Йому прикро від того, що наша Україна, яка могла б бути райським куточком, настільки засмічена. Тому молодий чоловік, за першою освітою технік-механік, а за другою, вищою, — економіст-правознавець, от уже 10 років власними силами бореться за чистоту навколишнього середовища, розгрібаючи смітники. >>

  • Аж Тустань здригнулась...

    Маленьке село на межі Дрогобицького і Сколівського районів стало відоме кілька років тому завдяки фестивалю української історичної культури «Ту Стань!», хоча музей–заповідник існує вже давно, з 1994 року. Колишнє місто–фортеця виконувало важливу прикордонну місію і згадувалось як рівня Львову, Перемишлю і Галичу. Перші згадки про фортецю датуються 1340 роком.

    До Урича веде нелегка дорога. Здавалося б, якихось кілька кілометрів від відомого на всю Україну курорту Східниця, можна і пішки пройти. Але. Дорога проходить через ліс, у гiрськiй місцевості. Та й майже битий шлях зі щебнем автобаном не назвеш. Від найближчого міста, Борислава, до Урича — годину їзди. А з громадським транспортом ситуація ще гірша: автобус ходить раз на добу, дiстатись можна або пішки, або автостопом. Уздовж усього села протікає річечка, хати часто стоять на узвишшях, до них ведуть сходи. А одразу за селом починаються скелі, де колись була фортеця i, за місцевими легендами, бував сам Довбуш. За кілька років фестивалів місцеві звикли до туристів, але святкування масштабних корпоративів заможних підприємств тут ще не було. Нещодавній корпоратив начебто і не приховувався, але серед місцевих мешканців почали поширюватися чутки, а на сайті заповідника в цей день з’явилася інформація, що він закритий для відвідування з «технічних причин». До слова, жодне львівське ЗМІ і словом не згадало про грандіозне гуляння. >>

  • Тут починається ліс

    Державне підприємство «Львівський лісовий селекційно–насіннєвий центр» розташоване в селищі Брюховичі Львівської області. І це — єдине підприємство на всю країну, яке застосовує сучасні технології в насінництві. >>

  • Леви на площі Перемоги

    Національний цирк України розпочав осінній сезон новою програмою — «Просто супер!». Незважаючи на показне, якесь тінейджерське звучання назви, нова вистава і справді емоційно вражає. «Цвяхами програми» є майже півсотні хижаків та ризиковані акробатичні трюки, окремі з яких виконують Ілля та Данило Страхови, зірки телепроекту «Україна має талант». Постановник шоу — народний артист України Володимир Шевченко, який за 40 років роботи в Київському цирку став легендою. >>