Удар ззаду нижче пояса

25.06.2008

Секретар Харківської міськради Геннадій Кернес днями підтвердив репутацію скандаліста. У розпалі сесії він наздогнав на сходах депутата Андрія Руденка (той на знак протесту залишив залу засідань), копнув його ногою і сховався за спиною свого охоронця. Заяву побитого керівника фракції «НУНС» про напад Кернеса «ззаду» «регіональна» більшість традиційно здійняла на кпини. Але, як виявилося, хтось устиг зняти інцидент на відео. Тепер сюжет, де чоловік, дуже схожий на секретаря міськради, б’є «невгодного» депутата, щедро тиражується сайтами інформагентств. Чи був копняк сильним? Рудено встояв на ногах, але каже: «[Удар був] достатньо сильним, аби я пролетів півтора–два метри униз сходами».

Цей скандальний випад, можливо, сприймався б менш гостро, якби не був показовим для загальної ситуації, що склалась у міській раді. Провідний «нашоукраїнець» залишив залу засідань після того, як головуючий мер Михайло Добкін двічі позбавив його слова. Подібну зневагу міський голова нерідко виявляє й до однопартійця пана Руденка Ігоря Вировця. Фактично у представницькому органі Харкова є лише два депутати, які беруть на себе сміливість регулярно критикувати проекти рішень, запропоновані апаратом на затвердження. Решта харківських обранців воліють залишати сумнівні оборудки без коментарів. Ще б пак, солідним чоловікам не хочеться бути оголошеними у прямому ефірі «клоуном» або тим, «по кому плаче божевільня». Тепер же, як з’ясувалося, за вільнодумство можуть вдарити в спину ще й у прямому значенні цього слова. «Наша демократія в міськраді дійшла до того, що депутати скоро будуть брати лом, аби захиститися від Геннадія Кернеса», — сказав після інциденту Андрій Руденко в ефірі місцевої телекомпанії АТВ.

Удар у спину, що поставив під сумнів не лише управлінську, а й чоловічу адекватність пана Кернеса, тепер бурхливо обговорює політичний бомонд міста. Головний БЮТівець області, народний депутат Олександр Фельдман, наприклад, виступив із вимогою негайно притягти високопоставленого нападника до кримінальної відповідальності. За його словами, це безпрецедентна подія не лише для Харкова, а й для всієї України. «Якщо влада ніяк не відреагує на цей інцидент, — вважає Фельдман, — це означатиме, що в Україні немає влади. А День Конституції, що наближається, — просто зайвий вихідний». Фельдман також закликав депутатів міськради від «НУНС» та БЮТ розглянути питання про блокування трибуни і не відступатися доти, доки хама не буде покарано.

Прикметно, що засудив хуліганські дії свого однопартійця й голова обласної ради, керівник облорганізації Партії регіонів Василь Салигін. За його словами, неприємний інцидент має бути розглянутий на найближчому засіданні партійного осередку.