«І ніяких дострокових виборів»

25.06.2008
«І ніяких дострокових виборів»

Перший заступник голови фракції БЮТ Кожем’якін, Тимошенко, Яценюк і голова «НУНС» Кириленко під час кризової наради. (Фото УНІАН.)

Керівники парламентської коаліції не хочуть дострокових виборів і не бачать підстав для їх проведення. Принаймні таке враження склалося після завершення «круглого столу» в секретаріаті Президента, у якому взяли участь Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко та лідери фракцій «НУНС» і БЮТ.

«Усі декларують готовність піти на дострокові вибори, але відповідальні сили заявляють, що країна втомилася від них», — зауважив голова загону «НУНС» у ВР В’ячеслав Кириленко. І нагадав, що на двох останніх виборах демократичні сили здобули впевнену перемогу, тож немає сенсу перекладати відповідальність політиків на плечі людей. «Тобто ніяких дострокових виборів?» — перепитала в «нашоукраїнця» Тимошенко. «Безумовно, ні», — відповів Кириленко.

Негативне ставлення до розпуску Верховної Ради висловлювали і представники БЮТ. Натомість його лідерка запропонувала свій варіант виходу з політичної кризи. На думку пані Юлії, для цього слід ухвалити закон про внутрішню і зовнішню політику у «комплекті» з програмою дій уряду. На початку засідання Яценюк висловився за ухвалення такого закону, який «став би консолідуючим документом, що передбачає чіткий план реформ і розвитку України» до 2010 року. Однак, на думку Прем’єр–міністра, програма дій уряду (ухвалення якої, нагадаємо, дає Кабміну гарантований рік роботи без загрози бути відправленим у відставку) допоможе доповнити і в конкретних діях наповнити закон про внутрішню і зовнішню політику. Тимошенко нагадала, що програма дій її уряду чекає затвердження в парламенті вже півроку, і запевнила, що там «викладені всі очікування суспільства та обіцянки всіх політичних сил без винятку».

«Країна втомилася від політичних провокацій і авантюр. Вона хоче нормальної роботи парламенту», — зазначила Прем’єр. І потішила присутніх тим, що «час уже прийняти зміни до бюджету», підготовлені урядом. Нагадаємо, ці зміни Кабмін обіцяв надати ще до 1 квітня.

Також до пакету законопроектів, який покликаний вивести політичну ситуацію з кризи, на пропозицію БЮТівця Андрія Кожем’якіна, були внесені закони про скасування депутатських пільг, а з ініціативи спікера Яценюка — проекти законів по Євро–2012. На завершення всі висловили надію на те, що парламент нарешті запрацює, а Голова ВР пообіцяв обговорити досягнуті на зустрічі коаліції домовленості з опозицією.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Секретаріат Президента не веде жодних переговорів щодо умов і способів відновлення результативної роботи депутатської більшості у Верховній Раді. Про це заявив голова СП Віктор Балога, коментуючи інформацію газети «Коммєрсант–Україна» про те, ніби Балога днями зустрічався з Тимошенко та домовлявся про взаємні поступки (на кшталт повернення в коаліцію голосу депутата Бута в обмін на відставку міністра Луценка).

Балога каже, що справа збереження коаліції, яку утворили фракції БЮТ і «НУНС», лежить у площині виняткової компетенції Голови ВР, Прем’єр–міністра і лідерів коаліційних фракцій. «Саме такої точки зору на перебіг подій у Верховній Раді дотримується Президент Віктор Ющенко», — наголосив керівник СП. За словами Балоги, «глава держави підтримає цей тріумвірат у всіх продуктивних кроках, однак не варто думати, що на Президента вдасться покласти відповідальність за врегулювання внутрішніх проблем парламенту».