Шабаш ідейників

Шабаш ідейників

Позавчора ввечері група невідомих людей зірвала зі стіни колишнього Тюремного замку Харкова дошку патріарху Української греко–католицької церкви Йосипу Сліпому і привселюдно розбила її на тріски. За неймовірним збігом обставин акт вандалізму був скоєний по сусідству з відділеннями міліції та Державтоінспекції Ленінського району, але стражі порядку не тільки не перешкодили дикому дійству, а й навіть не затримали правопорушників.

Фатальна «тягнучка»

Фатальна «тягнучка»

У понеділок поблизу австрійського міста Грац український мікроавтобус, який перевозив вісьмох українців та італійця, зіткнувся з вантажним автомобілем. Загинуло троє наших співвітчизників, зокрема водій мікроавтобуса, ще троє людей зараз у важкому стані в лікарні Граца, двоє отримали незначні ушкодження, про це повідомило Посольство України в Австрії.

У Сумах визначено кращий проект пам’ятника жертвам Голодомору

У Сумах визначено кращий проект пам’ятника  жертвам Голодомору

Біля підніжжя ліг хрест. А на ньому стоїть образно передана хата чи, швидше, пустка, що від хати залишилася... Ця робота — переможець відкритого конкурсу на проект Меморіального комплексу пам’яті жертв Голодомору, що має бути споруджений у Сумах.

Молись на воду

Молись на воду

Тернопіль — єдиний обласний центр в Україні, в самому центрі якого є величезний рукотворний став. Він є візиткою міста, головним ландшафтним об’єктом, до якого прив’язана вся навколишня забудова. Утім фахівці місцевого оздоровчо–екологічного центру «Гармонія» пішли далі. Виходячи з давно доведеного вченими постулату, що вода вбирає і надовго зберігає всю навколишню інформацію, а також змінює під її впливом свою структуру, провели низку відповідних досліджень.

Моя галушка!

Моя галушка!

Ініціатива міського голови Полтави Андрія Матковського не здається такою вже кумедною, якщо врахувати ставлення полтавчан до свого, як вважають тут, кулінарного шедевру — полтавської галушки. Оспівана класиками Миколою Гоголем та Іваном Котляревським страва стала візиткою міста й регіону. Але все ж залишається запитання: чи може місто над Ворсклою претендувати на одноосібне володіння торговою маркою «галушка»?

Реве та стогне

Реве та стогне

У понеділок, приблизно о п’ятій годині пополудні, над Львовом нависла величезна хмара. Термометри фіксували понад 30 градусів тепла. Повітря наче застигло. Про можливий шторм офіційних попереджень не було. Тож ніхто й не підозрював, що за кілька хвилин над містом та всією областю пронесеться страшний буревій, котрий забере людські життя.

Світлі лики «дзеркала російської революції»

Світлі лики «дзеркала російської революції»

Засновник галереї «Боско» Наталя Лисенко чесно зізналася журналістам, що спершу хотіла придбати ікони з колекції Льва Толстого для себе. Та дізнавшись про те, наскільки ці роботи є цінними й унікальними, вирішила, що їх мають бачити всі бажаючі. Спершу — в галереї «Боско», яка цією експозицією відзначає своє семиріччя. Потім пані Наталя готова безкоштовно надати ікони банку чи музею, які захочуть влаштувати таку експозицію на своїй території. Але продаватися вони точно не будуть. Шість ікон із колекції Льва Толстого, що зараз експонуються в галереї, стануть першими експонатами майбутнього приватного музею «Боско».

Суд за голод

Суд за голод

Учора директор Інституту національної пам’яті Ігор Юх­новський заявив у інтерв’ю Бі–Бі–Сі, що УІНП готується зініціювати суд над винними в організації Голодомору 1932—33 років. Академік пояснив, що зараз робота відбувається «на рівні вивчення задокументованих свідчень очевидців та оцінки архівних матеріалів, які можуть бути використані у юридичних діях». За його словами, вже зібрані десятки тисяч свідчень людей. Отже, злочин доводитимуть на основі як архівних матеріалів, так і свідчень очевидців.

Всі статті рубрики