«Говорити, що отруєння не було, — нісенітниця»

13.06.2008

Міжнародна група лікарів, яка проводила лабораторну діагностику стану Президента України, категорично спростовує заяви Давида Жванії (нагадаємо, екс–соратник піддає сумніву діоксиновий замах на Віктора Ющенка і говорить про звичайне харчове отруєння). До групи входять лікарі з України, Швейцарії, Франції та Японії, повідомляє прес–служба Президента.

Під час прес–конференції в Женеві (Швейцарія) голова групи, керівник Клініки дерматології університетського шпиталю Женеви, президент Світової ліги дерматологів Жан Сора наголосив, що незалежні лабораторні тести, проведені в багатьох лабораторіях світу, підтвердили наявність надзвичайно високих концентрацій діоксину в організмі Ющенка. «Наявні медичні докази підтвер­джують пероральний шлях отруєння», — підкреслив Сора.

Особистий лікар Президента, заступник керівника Державного управління справами Ростислав Валіхновський додав, що «отримані дані аналізів були надані для підтвердження в основні світові сертифіковані лабораторії згідно зі списком, наданим Генеральною прокуратурою». «У кожній із цих лабораторій отримано підтвердження ідентичних рівнів діоксину», — повідомив Валіхновський. Заступник керівника ДУС підкреслив, що концентрація діоксину в організмі Президента зменшується. «На даний момент можна констатувати, що 90 відсотків діоксину з організму Віктора Ющенка виведено», — сказав лікар Президента.

На прес–конференції також повідомили, що під час лікування Ющенка було використано високотехнологічні методи молекулярної медицини. На основі цього підтверджено науковий факт, що детоксикаційні системи шкірних покривів пацієнта взяли на себе важливу додаткову роль у знешкодженні діоксину. Цей науковий результат роботи українсько–швейцарської медичної групи був анонсований на засіданні Світового товариства доказової дерматології, який відбувся місяць тому в Кіото (Японія). Пан Сора провів презентацію другої частини науково–медичних досліджень, яка ще глибше розкрила біохімічний та токсикологічний профіль ураження діоксином Ющенка.

Ростислав Валіховський підсумував, що «на тлі презентованих результатів досліджень отруєння Віктора Ющенка заангажовані політичні заяви, які нині звучать в Україні, є нісенітницею та цілковитим абсурдом, який здорова людська психіка відмовляється трактувати».