Cпікер промовчить

11.06.2008

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк вважає, що на сьогодні немає юридичних підстав говорити про розпад коаліції. «Є єдина особа, згідно з законодавством України, яка має право виголосити про припинення діяльності коаліції — це Голова ВР. Голова ВР це не виголосив», — сказав Яценюк, перебуваючи в Афінах.

Спікер пояснив, що для оголошення про розпад коаліції нема юридичних підстав. Мовляв, вихід двох депутатів із коаліції може вплинути лише на результати голосувань. Поки одна з фракцій не прийме рішення про вихід із коаліції, доти вона вважатиметься такою, що «абсолютно нормально функціонує», цитує Яценюка УНІАН. Голова парламенту також відзначив, що вихід двох депутатів із коаліції не створює загроз для існування і діяльності уряду.

Натомість народний депутат від БЮТ Андрій Портнов вважає, що спікер не мав права навіть зачитувати з трибуни заяви Юрія Бута та Ігоря Рибакова про вихід із коаліції. «Законодавство не уповноважує спікера парламенту зачитувати заяви, які не відповідають Конституції та закону», — відзначив Портнов, додавши, що коаліцію формують фракції. БЮТівець сказав, що «вихід окремих депутатів із коаліції має такі ж юридичні наслідки, як і вихід парламентського буфету зі складу Верховної Ради».

Арсеній Яценюк вважає, що нинішня ситуація з коаліцією триватиме до наступної парламентської сесії. «Прогнози є різні, — каже Яценюк. — Але я думаю, що ситуація залишиться незмінною протягом досить тривалого періоду. Більш конструктивний політичний діалог почнеться восени, у вересні». Голова Верховної Ради додав, що навряд чи щось зміниться, «поки коаліція не візьметься за розум і [кожен учасник у її складі] не стане більш поступливою один одному».

Тим часом БЮТ і «НУНС» продовжують обдумувати варіанти, як забрати мандати в зрадників. Учора «тимошенківці» мали провести партійний з’їзд і прийняти якісь рішення з приводу Рибакова. Але з’їзд було відкладено. Газета «Коммєрсант–Україна», посилаючись на джерела в БЮТі, повідомила, що «тимошенківці» домагатимуться, аби Рибаков добровільно написав заяву про вихід із фракції — а це автоматично призводить до втрати мандату. БЮТівці також обіцяють вдатися до інших заходів. «Ми зробимо все, щоб у сесійну залу він більше не потрапив. Починаючи з вівторка, в народного депутата Рибакова кожен день буде, як свято», — відзначило джерело.

При цьому заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін в інтерв’ю Радіо «Свобода» повідомив, що картка Рибакова вже віддавна перебуває в колег по фракції, за останні три місяці він у парламенті майже не з’являвся, тож БЮТівці й надалі використовуватимуть картку цього депутата для голосувань.