«Попередньо» все «продуктивно»

05.06.2008

Новообрані депутати Київ­ради тільки те й роблять, що думають. Віталій Кличко, приміром, придумав, як у три кроки досягти ефективної роботи у міському «парламенті»: по–перше, створити робочу групу з представників усіх фракцій, яка відпрацює порядок та умови проведення наступної сесії. По–друге, «переписати» регламент Київради, тобто привести його у відповідність до чинного законодавства.

По–третє, переглянути струк­туру ввіреного депутатам органу, забезпечивши у постійних комісіях Київради пропорційне представництво для всіх політичних сил. Виконавши ці завдання, каже Кличко, він із колегами наблизить міську раду до ідеалу — до справжнього захисту інтересів киян.

Усе це прекрасно (хоч і декларативно), але є одне «але» — відсутність у розпорядженні Кличка та його однодумців з Блоку Тимошенко (якщо вони справді є такими) — 50 відсотків депутатських голосів, необхідних для прийняття регламенту абощо. Щодо співпраці з «тимошенківцями», депутат заявляє, що є «попередні домовленості» про «продуктивне співробітництво». Приблизно такими ж завуальованими абстракціями Віталій не так вже й давно відповідав на запитання «України молодої» стосовно вірогідності висунення демократичними силами єдиного кандидата.

Блок Кличка відкритий до співпраці з усіма «політичними силами, що відстоюють принципи, з якими вони йшли на вибори», — заявляє також «старший» по Блоку. Вочевидь, з цього переліку все ж випадає Леонід Черновецький та його люди: «Я впевнений, що важко буде домовитися з тими силами, які вже дискредитували себе в минулому. Мені важко повірити, що команда Черновецького в новому скликанні вже не буде дерибанити землю, не буде брати участь у розділі Києва», — говорить Віталій Кличко. Що ж до Миколи Катеринчука, то тут Кличко закликає зачекати: «Він заявляв, що не є технічним кандидатом, але час покаже».

А часу, між іншим, не так вже й багато. Скоро Київрада обиратиме собі секретаря. «УМ» вже писала про те, що на цю посаду може претендувати Віктор Пилипишин, а відтак 11 «багнетів» Блоку Литвина стануть розмінною монетою в переговорах про створення більшості, адже Черновецькому, навіть «помноженому» на «Громадянський актив Києва», голосів для «коаліції» бракує. Депутат від промерської фракції Алла Шлапак заявила, що Блок Черновецького домовлятиметься «з усіма абсолютно фракціями». А також визначиться до кінця тижня зі своєю кандидатурою на посаду секретаря Київради. А от з особою голови фракції її колеги вже «розібрались» — очолюватиме їх Денис Комарницький.

Варто зазначити, що днями інформаційному агентству «Ліга» дав інтерв’ю великий друг Черновецького, пастир церкви «Посольство Боже» Сандей Аделаджа. Відкидаючи політичну забарвленість своєї місії, Аделаджа заявив, що просто дехто з його парафіян перебуває при владі. «Досі від Черновецького не можна ніяк відхреститися», — несподівано зрадив приятеля нігерійський «панотець». У контексті проблем Київради цікаво, чи відхреститься Черновецький від вірного «зброєносця» Олеся Довгого, коли дійде до штовханини біля годівниці? Досі Довгий справно служив меру на посаді секретаря Київради, і, мабуть, не проти послужити іще. Та зрештою, «відповідно до закону, Леонід Черновецький має особисто подавати кандидатуру, яку він вважає за потрібне», — коментує Алла Шлапак.