«Термінатор» проти «перевертнів»

05.06.2008
«Термінатор» проти «перевертнів»

Малюнок Андрія ПОТОПАЛЬСЬКОГО.

«УМ» повідомляла про виїзну колегію в МВС на базі міліцейського главку Харківщини. Що й казати, керівників окремих підрозділів та співробітників міліції регіону підозрюють у значних порушеннях та чис­ленних зловживаннях. Міністр Юрій Луценко у вівторок зривав погони й оплески — від посад відсторонено майже сорок співробітників харківської міліції. Серед них — два заступники начальника обласного главку(!), десять начальників райвідділів та інші працівники різного рівня: від лейтенанта до майора. У звіті комісії Комітету ВР із питань боротьби зі злочинністю, йдеться про те, що вони використовували службове становище, «злісно» порушували закон, задля власного збагачення, або взагалі нічого не робили, аби зупинити певні кримінальні схеми. Наведені приклади засвідчили, що правоохоронці (за статусом) є найбільшими правопорушниками (в реальності).

 

«Страшний суд» для міліції Слобожанщини

«За кілька місяців перевірки ми отримали невтішні результати. З них випливає — харківська правоохоронна система працює на комерційних засадах, що шкодить державі та іміджу МВС», — обурюється міністр внутрішніх справ. За словами Луценка, його дивує, що «цю інформацію МВС отримало не з власних джерел, а зі звернень громадян та інформаційних матеріалів у ЗМІ». Адже жоден із місцевих міліціонерів не доповів у центральний апарат про явно тривожну ситуацію».

А доповідати було про що. Юрій Луценко відкрито звинуватив своїх же підлеглих у сприянні діяльності злочинних груп на території області. І незаконне закриття справ — це ще півбіди. Проституція, контрабанда, сприяння нелегальній міграції та наркотрафіку — усюди були задіяні правоохоронці! Зі звіту, зачитаного міністром: «Професійне ядро колективу «вимивається»... приходять нові кадри, маючи на меті лише «комерційний» заробіток...керівництво не реагує, а інколи навіть сприяє... відбувається тиск на підлеглих з метою пошуків «спонсорів»... сприяння бізнесовим структурам з використанням посадових важелів... цілеспрямоване приховування фактів правопорушень». І треба було бачити обличчя начальника ГУ МВС в Харківській області, а в залі стояла мертва тиша.

Мент «на голці»

Спочатку увагу МВС привернула інформація про причетність харківської міліції до організації наркоторгівлі на території області. В ході перевірки інформація, на жаль, підтвердилася. Мало цього, наркодилери мали «дах» від місцевого УБНОН та тепер вже колишнього начальника міськвідділу міліції Харкова. Виявляється, що окремі працівники УБНОН не лише задіяні в «торгових» операціях, але навіть «сидять на голці»! Ці «перевертні» сприяють наркоторгівцям, а свої дії маскують під створення негласного апарату (мережі інформаторів). Оперативну інформацію про діяльність наркомережі приховували, а показники розкриття підробляли. Нині стосовно причетних ведеться слідство, а міністр своїм наказом розформував місцевий УБНОН, щоб сформувати новий, «з чистого аркуша».

Серед найпоширеніших порушень — видача незаконних дозволів на вогнепальну зброю наркоманам та колишнім засудженим, сприяння контрабанді товарів через державний кордон (відомі факти, коли деякі екіпажі ДПС супроводжують контрабанду), налагоджені схеми нелегальної міграції (нелегалів переховували у готелі на базі КСК «Фаворит»)... Що й казати, якщо начальник Управління з боротьби із незаконною торгівлею людьми сприяв поширенню проституції!

«Ми можемо говорити про невідповідність займаним посадам керівників на місцях. На території Дергачівського, Золочівського, Краснокутського, Харківського РВ діють злочинні формування. Це свідчить про підтримку, що надають злочинцям співробітники главку. До того ж існує і значна підтримка такого «порядку» високими посадовцями від місцевої влади, — резюмував Юрій Луценко й «попросив» начальника міліції Харківщини Станіслава Крижанівського найближчим часом «взяти ситуацію під контроль». У разі невиконання — відставка.

Честь мундиру

Продемонстрована­ на колегії оперативна відео­зйомка спочатку не наводила особливих доказів причетності правоохоронців до злочинів. Звуковий супровід відеоряду слово в слово повторював звіт про результати перевірки, але наприкінці «фільму» з’явився цікавий епізод — заступник начальника Харківської міліції «відмазує» від колег–правоохоронців із Києва затриманих контрабандистів. У розмові він посилається на «Колесо» (один з керівників місцевого УВБ). Інші резонансні кадри, за словами Луценка, показувати не можна — надто прямі свідчення.

Генерал Станіслав Крижанівський не в усьому погоджується із комісією, мовляв, «через кілька зрадників не варто ганьбити честь 14 тисяч співробітників ГУВС». Бо статистика позитивна: розкриття злочинів майже стовідсоткове, довіра населення — 49%, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 900 працівників міліції, звільнено — 74. Юрій Луценко, в свою чергу, погоджується, що через «купку» відступників не повинен страждати весь колектив. Але наполягає на негайній перевірці керівників управлінь на предмет відповідності посадам. Звинувативши в більшості «гріхів» місцеве Управління внутрішньої безпеки, міністр заявив про чіткий намір змінити начальника УВБ, незважаючи на численні телефонні дзвінки на його захист.

Сам підрозділ вирішено передати в підпорядкування обласному Главку, а не столиці. Нібито саме через віддаленість від МВС й відчуття незалежності співробітники УВБ й «влаштували безмір»: тиснули на керівників та співробітників інших управлінь, погрожували відкрити сфальсифіковані справи, й відтак змусили багатьох піти на злочинні дії.

«Мені відомо, завдяки оперативним можливостям, що ці працівники, які мають зв’язки в місцевій політиці і, вважаючи себе безкарними, похваляються, що в судах уже все «заряджено» і вони будуть відновлені, як тільки Луценко їх звільнить, — каже міністр. — Дарма, я їх буду звільняти стільки, скільки буде потрібно. Які б дзвінки звідки б не надходили, які б рішення продажних суддів не виходили, вони не будуть працювати в міліції. Інакше 14 тисяч міліціонерів не повірять в те, що можна працювати за совістю».

 

ДО РЕЧІ

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, вочевидь, воліє більше не робити гучних політичних заяв зі звинуваченнями Банкової. Принаймні у Харкові на прохання журналістів прокоментувати заяву народного депутата Давида Жванії про те, що отруєння Ющенка не було, він заявив, що «не має жодної інформації, аби коментувати отруєння».

«Я не буду коментувати того, чого не знаю, я не маю жодної службової і неслужбової інформації щодо отруєння. Будувати здогадки на справі, яка має загальнодержавну вагу, не збираюся», — сказав Луценко.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>