Горіти, а не диміти!

31.05.2008
Горіти, а не диміти!

Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.

Учора в Києві відомі обличчя: Григорій Чапкіс, Остап Ступка, Ольга Сумська, Маша Єфросиніна, Яна Клочкова — агітували співвітчизників кинути палити. Антитютюнові активісти підписали і оприлюднили «Маніфест українців проти куріння». «Ми, небайдужі громадяни України, виступаємо із закликом до української громади та влади України розпочати чесну та системну боротьбу проти куріння», — йдеться у маніфесті, який зачитав відомий актор Остап Ступка.

Тема паління серед молоді і дітей стала однією з головних під час акції. Проте, незважаючи на «епідемію» куріння серед молоді, співробітник програми з контролю за тютюном бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я Костянтин Красовський оголосив оптимістичні результати дослідження серед школярів: « За останніми дослідженнями стало відомо, що нині 15–річні підлітки курять менше, ніж у три попередні роки».

Головні вимоги «Маніфесту» до влади сформульовано так: підвищити ціни на сигарети та повністю заборонити рекламу тютюнових виробів. За словами підписантів, це не лише віддалить цигарки від покупця, а й буде на користь бюджету. «Підвищення цін на цигарки хоча б до цін, які сьогодні є в Росії, збільшить надходження до бюджету в чотири рази», — зазначив екс–міністр охорони здоров’я Микола Поліщук.

Ті, хто підписав «Маніфест проти куріння», зобов’язались брати участь у популяризації здорового способу життя, не відвідувати громадські місця, де палять, та вмовити хоч когось зі своїх рідних або друзів покинути цю згубну звичку. Та найбільше вразила всіх акторка Ольга Сумська, яка пообіцяла надалі відмовлятись від ролей, у яких треба палити. «Буду наполягати на заміні цигарки, наприклад, горнятком кави», — пообіцяла вона.

Одразу після проголошення «Маніфесту» на сходах Українського дому відбувся такий собі флеш–моб «Повалення стереотипів куріння» — учасники акції скинули зі сходів макети восьми різних марок цигарок, як то «Свіжий кашель», «Блискуче облисіння», «Мужня імпотенція». «Нашою метою є повалити стереотипи про куріння так само легко, як ми повалили ці коробки», — наголосив Ігор Шевченко.

Потому волонтери пішли Хрещатиком і роздавали народу брошури, в яких у популярній формі розповідається про шкоду куріння та рівень його поширення в Україні. Крім того, на трьох великих перехрестях близько 30 волонтерів пов’язували на автомобілі синьо–зелені стрічки, які мають стати атрибутом Всесвітнього дня без куріння і в наступні роки.