«Донеція»?

29.05.2008
«Донеція»?

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

У Донецьку та області нині активно шукають та відпрацьовують туристичні маршрути для зарубіжних гостей, які з’їдуться звідусіль сюди на матчі «Євро­2012». Зрештою, на брак цікавих, колоритних та пам’ятних місць у регіоні гріх скаржитися. А тим часом вигулькнула реальність ще одного маршруту — причому цього разу не зовсім сухопутного. Адже, після того як з’явилася реальна загроза підтоплення в Донецьку відразу двох районів, тут запросто можна влаштувати катання туристів на човнах напівзатопленими вулицями міста. А що? Чим не Венеція? Точніше, «Донеція»...

Імовірність затоплення грунтовими водами територій Будьонівського та Пролетарського районів, а також виробок майбутнього метро є наслідком не тільки природної аномалії, а й так званого «людського фактору». Приміром, керівники територіального управління Держгірпромнагляду вважають, що «Донеція» може з’явитися внаслідок невиконання посадовими особами Донецької виконавчої дирекції з ліквідації шахт проектних рішень та графіків будівництва водовідливного комплексу. До речі, на початок цього року, звіт керівників ДВДЛШ щодо усунення загрозливої ситуації був визнаний незадовільним. Відповідні матеріали стосовно бездіяльності окремих посадовців навіть передали до прокуратури Пролетарського району. Проте відтоді загроза підтоплення зробилася ще реальнішою.

Підземні води почали стрімко підніматися до поверхні після так званого закриття шахти «Заперевальна №2», бо на підприємстві досі не збудували водовідливний комплекс, передбачений проектом. «Зараз склалася неординарна ситуація, — розповів на зустрічі з журналістами начальник Державної інспекції охорони праці реструктуризації та шахтного будівництва теруправління Держгірпромнагляду Анатолій Подорванов. — Згідно з проектом, шахту «Заперевальна №2» повинні були закрити ще в 2002 році. Проте нині роботи виконано тільки на 50 відсотків. Вода вже піднялася за критичну нульову позначку (100 метрів до поверхні. — Авт.) — перевищення становить 7,7 метра. Щодоби вода піднімається на півметра. І якщо рівень досягне критичної точки — 20 метрів до поверхні, то вода може потрапити в тунелі метро, яке будується, та далі...»

Попередження про можливість затоплення двох міських районів та метрополітенуновобудови — це «камінь у город» Донецької виконавчої дирекції з ліквідації шахт, яка відповідає за цю проблему. Хоча керівники цієї організації вважають, що претензії слід адресувати насамперед Міністерству вугільної промисловості, яке припинило фінансування закриття шахти. «На всі наші письмові звернення, — розповідає головний інженер ДВДЛШ Роман Міміношвілі, — ми отримували тільки одну відповідь: коштів немає!».

Фінансування робіт на «недозакритій» шахті припинилося ще в серпні 2007 року, і до цього часу жодної копійки сюди не надходило. Хоча відповідне обладнання для комлексу з відкачування води — три потужні глибинні насоси — вже закуплено. Однак на те, аби змонтувати його, встановити і ввести в дію, немає коштів.

А тим часом фахівці вважають, що гаяти часу не можна. За попередніми підрахунками, за два місяці тут вдасться запустити перший насос. Це дозволить виграти час, аби встановити ще два насоси. Проте це за умови, якщо фінансувати досі незавершений проект ліквідації «Заперевальної №2» почнуть найближчим часом. Якщо ж цього не станеться, грунтові води можуть вийти на поверхню і велика територія Донецька стане схожою на славнозвісну Венецію. Причому, судячи з уповільненої реакції на загрозу підтоплення, складається враження, що в місті просто триває планомірна підготовка колоритного туристичного маршруту для гостей «Євро­2012», яких кататимуть на човнах напівзатопленими вулицями «Донеції».