Пряники із соціального кошика

28.05.2008

У понеділок прем’єр Володимир Путін провів перше засідання президії кабінету міністрів РФ — це новий формат роботи, який передбачає щотижневі зібрання віце–прем’єрів (їх відтепер семеро) та ключових міністрів — загалом п’ятнадцяти осіб. У повному ж складі уряд засідатиме раз на місяць. Першим показовим засіданням Кабінету Путін продемонстрував народу свою батьківську опіку — податки будуть знижуватися, а пенсії та соціальні виплати — зростати.

Перше доручення, яке Володимир Путін дав своєму заступнику Олександру Жукову, стосувалося підготовки і проведення у Москві «на найвищому рівні» Євробачення–2009, адже на нинішньому конкурсі в Белграді переміг російський співак (Путін саме так і висловився — «нашево пєвца», не назвавши імені Діми Білана).

Проте основна увага прем’єра була зосереджена на соціальних питаннях, зокрема на зниженні податків для всіх, хто виховує дітей. Путін окремо зупинився на необхідності допомоги всім категоріям інвалідів (у тому числі дітям та інвалідам з дитинства), а також постраждалим від радіації. Особлива увага — ветеранам: усі вони до 1 травня наступного року отримають легкові автомобілі або ж грошову компенсацію в розмірі 100 тисяч рублів. З 1 серпня виростуть також пенсії: страхова частина на 8, а базова — на 15 відсотків (448 рублів).

Було також дано завдання запровадити пільгове оподаткування для тих, хто веде пошук і видобування нафти у важкодоступних місцях та на виснажених родовищах.

Важливим моментом засідання президії була тема підприємництва. Про необхідність виведення цієї важливої сфери російської економіки з надто пильної опіки цілої армії корумпованого чиновництва говорилося й раніше, але тільки тепер робляться перші конкретні кроки в цьому напрямі. Наприклад, Путін поставив вимогу, щоб дрібний бізнес звітував перед фіскальними органами лише раз на рік (нині це робиться щоквартально), і пообіцяв зменшити число перевірок малих підприємств різного роду інспекторами.

Усе було б добре, якби не прогресуюча інфляція, темпи якої випереджають прогнози. З початку року вона вже сягнула 7,2 відсотка. Ціни майже щодня зростають, і незначні підвищення виплат навряд чи зможуть поліпшити становище соціально незахищених. Приміром, підвищення розміру неоподаткованої допомоги на дітей з 600 до 800 рублів — крапля в морі, і для того, аби допомога відчулася реально, слід було б цю суму підняти до мінімальної зарплати, яка віднедавна становить 4330 рублів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>