РАХУНКОВА ПАЛАТА

23.05.2008

2,8 мільярда пасажирів

скористалися громадським транспортом в Україні протягом січня–квітня поточного року, що на 3,3 відсотка більше, ніж за аналогічний період 2007 року. За даними Держкомстату, протягом цього періоду 142,5 мільйона громадян скористалися залізничним транспортом, 1,4 мільярда — автомобільним, 1,5 — авіаційним. На 9,4%, порівняно з чотирма місяцями минулого року, зросла частка внутрішніх перевезень морським транспортом.

1,176 мільярда гривень

надійшло в економіку АРК Крим за 1 квартал поточного року у вигляді капітальних інвестицій. За повідомленням Головного управління статистики півострова, половина капіталовкладень освоєна підприємствами та організаціями Сімферополя, Ялти та Алушти. Кожна четверта гривня інвестована у житлове будівництво та об’єкти соціальної сфери. Також 61 мільйон гривень інвестовано у сферу охорони здоров’я та надання соціальної допомоги. Ще 40 мільйонів гривень вкладено у розвиток сільськогосподарських підприємств, 139 мільйонів — у сферу транспорту та зв’язку, а 289 мільйонів у промислове виробництво.

120 мільйонів гривень

отримає на розвиток Національний заповідник «Хортиця» з держбюджету з нагоди Всесвітнього дня музеїв. За словами виконуючого обов’язки «губернатора» Запорізької області Валерія Черкаска, Президент України Віктор Ющенко поставив завдання до кінця року завершити всі проектні роботи, щоб приступити до робіт зі створення на Хортиці місця паломництва вітчизняних і зарубіжних туристів вже наступного року.

55 мільйонів абонентів

користувалися стільниковим зв’язком в Україні у квітні, що на 0,5 відсотка менше, аніж за аналогічний період минулого року. За даними компанії AC&M Consulting, рівень номінального проникнення мобільного зв’язку знизився з 119,3% у березні до 118,8% у квітні. Лідером абонентської бази, як і раніше, залишається компанія «Київстар», кількість користувачів послугами якої впала минулого місяця на 250 тисяч осіб і становила 23,43 мільйона людей.

46 мільйонів 287 тисяч 138 українців

проживають на території нашої держави станом на 1 квітня поточного року. За даними Держкомстату, 31 мільйон 627 тисяч 650 громадян є мешканцями міст. Ще 14 мільйонів 659 тисяч 488 осіб — сіл. Загалом, найбільше наших співвітчизників проживає на території Донецької області (4 млн. 526 тис. 645 осіб). Найменше — у Чернівецькій області (903 тисячі 581 людина).

150 порушень

з боку Європейського Союзу зафіксувало Міністерство закордонних справ України протягом перших чотирьох місяців дії угоди про спрощений візовий режим між Україною та ЄС. В основному йдеться про невмотивовану видачу віз і зволікання з термінами оформлення чи розгляду. Іншою проблемою, за словами заступника міністра закордонних справ Олександра Купчишина, є порушення окремими посольствами правил оплати візи в межах 35 євро. Зокрема, представництва Бельгії, Нідерландів, Франції та Німеччини користуються посередниками, що призводить до зростання вартості візи.

59 відсотків кримчан

вважають своєю батьківщиною Україну, ще 32% — Росію. В цілому нашу державу як батьківщину з великої літери назвали 88 відсотків громадян. За даними Київського інституту проблем імені Горшеніна, найпривабливішими регіонами для проживання українці вважають Київ, Крим, Закарпаття, а також Одеську, Миколаївську та Херсонську області. Для 10—12% населення характерними є міграційні настрої. Найбільш схильні до міграції, 16 відсотків, жителі Донбасу.

58 відсотків українців

хочуть, щоб у майбутньому Україна була унітарною державою. Згідно з дослідженнями Київського інституту проблем імені Горшеніна, 22% висловили бажання, аби наша держава була федерацією. Найбільша кількість прихильників федеративного устрою проживає на Донбасі та Криму (51% і 33% опитаних відповідно), а також Галичині — 31%. Підставою підтримки унітарного устрою опитані здебільшого називали страх, що Україна як держава розпадеться.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>